Uit onderzoek blijkt dat je aantrekkelijker bent na een ochtendje uitslapen!

We hebben altijd geweten dat slaapgebrek genoeg is om iemand een slecht humeur te bezorgen. Maar wist je ook dat meer slaap je sociaal aantrekkelijker kan maken?

Onderzoekers van de University of California, Berkeley, hebben ontdekt dat je écht je wekker uit moet zetten. Want “mensen die door slaapstoornissen worden getroffen, voelen zich eenzamer en minder geneigd om met anderen om te gaan, en vermijden nauw contact op dezelfde manier als mensen met sociale angst”. Zoals je zou verwachten, maakt dit mensen met een slaapstoornis meer sociaal onaantrekkelijk voor anderen. Wat je misschien niet verwacht, is het fenomeen van “sociale besmetting”. Het blijkt namelijk dat zelfs “goed uitgeruste mensen” zich eenzaam voelen na een wisselwerking met een persoon met een slaapstoornis.

Hoe verhoudt dit zich tot het slapen? Nou, het omgekeerde is ook waar: als je een paar extra uurtjes slaap krijgt, maak je anderen om je heen juist weer blij en positief. “Een positieve noot is dat één nacht goed geslapen je meer zelfvertrouwen en sociaal zelfvertrouwen geeft en bovendien anderen naar je toe trekt.” De bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, zijn de eersten die een vicieuze cirkel laten zien tussen slaapverlies en sociaal geïsoleerd raken, en werpen een nieuw licht op de wereldwijde eenzaamheidepidemie.

“Wij mensen zijn een sociale soort. Toch kan slaapgebrek ons ​​in sociale melaatsen veranderen”, zegt senior-onderzoeker Matthew Walker, een hoogleraar psychologie en neurowetenschappen aan de UC Berkeley. Zoals gemeld door Science Daily: “Hersenscans van mensen met slaapstoornissen (terwijl ze videoclips bekeken van vreemden die naar hen toe liepen) toonden krachtige sociale afstotingsactiviteit in neurale netwerken die meestal worden geactiveerd wanneer mensen voelen dat hun persoonlijke ruimte wordt binnengevallen.”

“Hoe minder slaap je krijgt, hoe minder je sociaal wilt communiceren. Andere mensen zien je op hun beurt als sociaal weerzinwekkend, waardoor de ernstige sociale isolatie-impact van slaapverlies nog groter wordt”.

Dit is van belang, omdat eenzaamheid steeds een groter probleem wordt. Uit een levenslijnrapport in Australië blijkt dat van de 3.100 ondervraagde Australiërs 60% meldde dat ze zich vaak eenzaam voelen, terwijl 82,5% geloofde dat de eenzaamheid toenam. Als je bedenkt dat eenzaamheid het risico op sterfte met meer dan 45 procent verhoogt, dan is dat best een serieus probleem.

Moraal van het verhaal: vanavond lekker vroeg naar bed én lekker uitslapen!

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *