Kijktip! Babylon Berlin – Nazi’s, noir en glamour in het Berlijn van de jaren ‘20

Met een budget van ruim 36 miljoen euro is het de duurste Duitse serie ooit gemaakt. We hebben het over Babylon Berlin, een adaptatie van de best-selling thriller van Volker Kutscher die in 2008 het levenslicht zag. In de glamoureuze en decadente wereld van de jaren twintig in Berlijn, vol communisten en nazi’s die botsen op de straten van de stad, ontdekt een jonge politie-inspecteur een web van corruptie. Het eerste seizoen van de 16-delige misdaadserie is vanaf 14 oktober te bekijken via online streamingdienst Videoland.

“Ik vond het altijd een beetje te makkelijk om een verhaal te vinden in het nazi-tijdperk, waarvan iedereen weet: ‘oh, dit is de bad guy’”

Stefan Arndt, producent Babylon Berlin

De serie valt niet alleen op door haar extreem hoge budget, ook het gekozen thema is risicovol en ambitieus. Veel Duitse films en tv-shows die het goed doen, draaien op de zogenaamde ‘Nazi of Stasi’-formule’. Immers: series over de holocaust blijven het vrijwel altijd goed doen en zijn vaak een regelrecht succes. Babylon Berlin doet het net even anders. Inspecteur Gereon Rath komt terecht in een web van misdaad en intriges in de wilde dagen van de Weimar Republiek. En waar sommige mensen op straat staan te dansen of fetisjistische seks hebben, lijkt het fascisme met een sneltreinvaart op te komen. “Ik vond het altijd een beetje te makkelijk om een verhaal te vinden in het nazi-tijdperk, waarvan iedereen weet: ‘oh, dit is de bad guy’”, zegt Stefan Arndt, één van de producenten van de serie. “Waarom is er nog geen verhaal verteld uit dit tijdperk”, vraagt hij zichzelf af.

De producenten van Babylon Berlin kregen van auteur Kutscher de volledige vrijheid. “Ik vertelde ze, doe alles wat je wilt, maar blijf alsjeblieft van de karakters en het hart van het verhaal af”, zegt hij. De 54-jarige auteur studeerde Duitse letterkunde, filosofie en geschiedenis en heeft extreem veel onderzoek gedaan voor zijn romans. “Ik was altijd erg nieuwsgierig naar deze tijd – een belangrijke tijd. Niet alleen voor de Duitse geschiedenis, maar die van de hele wereld. Ik heb me altijd afgevraagd hoe een beschaafd land, een republiek zoals Duitsland, in deze dictatuur zou kunnen veranderen. Er is geen gemakkelijk antwoord op te geven.”

“Babylon Berlin blew me away”, weet Kutscher samen te vatten. “Je merkt aan alles dat het een grote productie is. Ik werd echt in de wereld van de Berlijnse jaren ’20 gezogen. Zoiets heb ik nooit eerder gezien op de Duitse televisie, zelfs niet in de Berlin Alexanderplatz van Fassbinder”, vervolgt Kutscher. “De serie vindt plaats op het punt waarin de nazi’s de Duitse samenleving infiltreren wanneer de communisten meer bedreigd worden dan de nazi’s. Er heerst op dat moment extreme armoede onder de personen die de Eerste Wereldoorlog hebben ervaren en nog steeds een gevoel van nationale mislukking hebben”, vult Robert Davidson, directeur van de uitgever van Kutscher, hem aan.

De serie is een geweldige reis door de tijd, waarvoor niet alleen in de Duitse hoofdstad zelf gefilmd werd. Hele wijken werden zelfs met de hand gebouwd om een realistisch beeld te geven van de Duitse hoofdstad in de jaren ’20. Heeft bovenstaande je nog niet genoeg overtuigd? Dan zorgt de trailer hier wel voor. Check hem snel hieronder! Babylon Berlin is vanaf 14 oktober te zien op streamingdienst Videoland. Pak er een (Duits) biertje bij, sleur je partner mee naar de bank en neem een duik in de geschiedenis!Total
9
Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*