Zet Netflix of Videoland maar op pauze en leg je Instagram-phone aan de kant, het is tijd om het over luiheid te hebben. Cynici willen dat je gelooft dat de moderne maatschappij ons dik, apathisch, oppervlakkig en antisociaal maakt. In hun sombere projecties werken we steeds sneller toe naar een toekomst als de opgeblazen, schermverslaafde mens uit WALL-E, die vloeibaar voedsel naar binnen slurpt en rondhangt in hoverchairs.
Toch heeft de wetenschap iets anders te zeggen over de kwestie. Volgens een nieuwe studie brengen mensen steeds meer tijd door in hun eigen huis, en dat kan geweldig nieuws zijn voor het milieu.
De grootste verandering vond plaats bij personen in de leeftijd van 18-24 jaar, die 70% meer tijd thuis doorbrachten in vergelijking met de algemene bevolking. Yay Netflix!
In de afgelopen jaren is het online winkelen en afspelen van streaming video explosief toegenomen, evenals een toename van het aantal werknemers dat thuis werkt. Al die uren thuisbesteding geven een onverwachte impuls aan een van de meest waardevolle hulpbronnen van onze planeet: energie.
Naarmate de technologie vordert, verandert de moderne levensstijl. Een decennium van Amerikaanse Time Use Surveys onthulde dat Amerikanen in 2012 gemiddeld acht extra dagen thuis besteedden in vergelijking met 2003. Ze brachten ook een dag minder door op de weg en een week minder in niet-residentiële gebouwen. De grootste verandering vond plaats bij personen in de leeftijd van 18-24 jaar, die 70% meer tijd thuis doorbrachten in vergelijking met de algemene bevolking. Yay Netflix!
Toen onderzoekers van de Universiteit van Texas in Austin en het Rochester Institute of Technology deze gedragsveranderingen in kaart brachten voor energieverbruik, ontdekten ze een verrassend fenomeen. Hoewel de toename van de residentiële energievraag door de groei van het aantal huishoudens daalde, nam het energieverbruik voor transport en niet-residentiële ruimtes af. De verschuiving resulteerde in 2012 in netto 1.700 miljard BTU (British thermal unit) in energiebesparing voor de Verenigde Staten, 1,8% van het nationale totaal.
“We verwachtten dat de netto-energie zou dalen, maar we hadden geen idee van de omvang”, zei auteur Ashok Sekar. “Dit werk verhoogt het bewustzijn van het verband tussen levensstijl en energie. Nu we weten dat mensen meer tijd thuis doorbrengen, kan meer aandacht worden besteed aan het verbeteren van de energie-efficiëntie in woningen.” Hoewel de auteurs geen specifieke oorzaak voor deze veranderingen in levensstijl ontdekten, zijn ze van mening dat deze waarschijnlijk verband houden met ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie die hebben geleid tot meer videobewaking en computergebruik en efficiëntere thuiswerkopties. Ook flexwerkers zouden hieraan bijdragen.
De vraag naar energie is de afgelopen decennia over de hele wereld gestaag toegenomen. Ondanks substantiële verbeteringen in energie-efficiëntie vormt overconsumptie een serieuze uitdaging voor het milieu en de maatschappij, die experts graag willen oplossen.
Dus de volgende keer dat je je schuldig voelt omdat je een nacht hebt doorgebracht met het bestellen van voedsel en het bingewatchen van je favoriete series, wees dan gerust: je bent niet lui, je helpt enkel de planeet overleven!