Hier moet jij op letten bij het kopen van een kinderfiets!

Kinderfietsen kan je op veel plekken kopen. Er zijn veel verschillende aanbieders en veel verschillende soorten kinderfietsen. Heeft jouw kind een kinderfiets van 12 inch nodig of toch een kinderfiets van 14 inch? Wat voor model past bij jouw kind en wat is de perfecte afstelling van de fiets? Kortom, hoe weet je nou welke fiets geschikt is voor jouw kind? Wij geven hier een aantal tips die jou helpen bij het maken van de juiste keus, zodat jouw kind de perfecte kinderfiets krijgt.

Welke maat kinderfiets heeft mijn kind nodig?

Koop de kinderfiets niet te groot, ‘omdat je kind nog moet groeien’. Als de kinderfiets te groot is, is deze moeilijk te besturen en te bedwingen. Een te grote fiets betekent ook vaak dat deze te zwaar is voor je kind. Een te zware fiets kan problemen opleveren met afstappen, dit kan ervoor zorgen dat je kind omvalt en met de fiets op de grond beland. Als je een kinderfiets koopt, moet jouw kind met de voeten gemakkelijk bij de trappers en bij de grond kunnen komen. Een maattabel helpt met het bepalen van de juiste grootte van de kinderfiets die bij jouw kind past.

De leeftijd van je kind is een goede indicatie voor de grootte van de fiets, maar de lengte is de belangrijkste factor. Lengte en leeftijd zijn natuurlijk niet altijd in cohesie van elkaar.

Bike.nl heeft een tabel gemaakt waarin staat welke fiets jouw kind nodig heeft!

Kledingmaat Wielmaat
<86 – 98 Loopfietsen
86 – 98 10 inch
90 – 105 12 inch
98 – 108 14 inch
103 – 118 16 inch
110 – 123 18 inch
118 – 128 20 inch
124 – 134 22 inch
130 – 142 24 inch
140 – 156 26 inch
156 > 28 inch

Comfortabele kinderfiets

Het correct afstellen van een kinderfiets, heeft een groot effect op de comfort van je kind. Zorg dat je kind goed bij de trappers kan, zo hoeft hij of zij niet te ver naar een kant te leunen om bij de trapper te kunnen. Dit kan namelijk zorgen voor instabiliteit en daardoor slingeren kinderen vaak.

Is jouw kind nog niet geheel comfortabel met fietsen? Dan kan je een kinderfiets met zijwieltjes kopen. Door middel van de zijwieltjes blijft jouw kind stabiel en kan hij of zij zonder zorgen rondfietsen. Als je kind plusminus 3 jaar is, kan je ze leren fietsen. Het gaat met vallen en opstaan, maar een goede fiets, kan het ze een stuk gemakkelijker maken. Neem je kind mee tijdens het kopen van de fiets. Zo krijg je gerichter advies van de verkoper  en kan je samen kijken wat voor fiets jullie mee naar huis nemen. Wordt het een klassieke omafiets, een crossfiets of een stoere mountainbike kinderfiets? Daarna komt nog de lastige keuze uit verschillende kleuren. Dit zijn leuke dingen om met je kind samen over na te denken.

Overige handige tips

Versnellingen gaan bij kinderen vaak kapot. Dit gebeurt omdat de fiets vaak valt of omdat andere fietsen blijven haken in de versnelling snoeren. Het is dan ook aan te raden om een fiets te kopen met achteruittraprem. Als je kind iets ouder is, zijn versnellingen misschien wel een goed idee voor jouw kind. Moet jouw dochter of zoon lange afstanden fietsen in harde tegenwind? Dan maken versnellingen de fietstocht een stuk aangenamer.

Verder beschikt een veilige kinderfiets over goede remmen en een stevig frame. Reflectoren en goede verlichting zijn heel belangrijk voor de zichtbaarheid van jouw zoon of dochter op de weg. We hebben het allemaal vaak genoeg meegemaakt in het verkeer, want als er geen lampjes of reflectoren op de fiets zitten, dan zijn fietsers simpelweg niet te zien.

Tot slot is het handig om een voorrekje op de fiets te zetten. Hier kan een kratje aan vast gemaakt worden. Dit maakt het gemakkelijker om een schooltas, of andere spullen mee te nemen op de fiets.

 

Lees ook deze artikelen