Deze bekroonde 50-jarige Yamazaki is ’s werelds duurste Japanse whisky

Er zijn dure whisky’s voor speciale gelegenheden, en er zijn whisky’s puur voor de recordboeken. Sinds eind januari is deze 50-jarige Yamazaki-fles onderdeel van de laatste categorie, gezien hij via Sotheby’s Hong Kong voor maar liefst HK $ 2,3 miljoen onder de hamer ging – omgerekend zo’n 235.000 euro.

De nieuwste verkoop zet een nieuw record voor de duurste Japanse whisky die ooit is verkocht en bevestigt ook een beweging die de afgelopen jaren in gang is gezet, namelijk de uitbreiding van de luxe whisky-markt. Deze groeit in een snel tempo tot een punt waar zeer gewilde flessen steeds meer op lijken te leveren. Paul Wong, specialist voor Sotheby’s Wine, Azië, uitte zijn opwinding over de nieuwste verkoop: “We zijn erg blij met het nieuwe wereldveilingsrecord van de Yamazaki Aged 50 Years NV, de hoogste prijs voor een fles Japanse whisky.”

Met name Japanse whisky heeft een enorme stijging gezien in het segment van de luxe dranken, dat begon met de veilig van 296 zeldzame flessen uit de voormalige Karuizawa-distilleerderij van vorig jaar. Die verzameling Japanse whisky haalde meer dan 1 miljoen dollar op een veiling en nam ook de kroon als de duurste verzameling Japanse whisky ooit verkocht.

Dus hoe sterk is de vraag naar Japanse whisky precies? Japanse drankleverancier Dekantā hield onlangs een loting om kans te maken om een van de 150 flessen Karuizawa 35-jarige single-malt sherry cask whisky te kunnen kopen – een fles die over de toonbank gaat voor zo’n 10.000 euro. Ja, dat lees je goed – je kan tegenwoordig meedoen aan lotingen om kans te maken om een fles whisky te mogen kopen. Bizar, toch?

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *