Wetenschappers denken dat McDonald’s patat kan helpen tegen kaalheid

Patat, friet… hoe je het ook noemt, kenners van de lekkere gefrituurde aardappelen zijn het erover eens: McDonald’s maakt enkele van de beste en meest verslavende in de wereld. Maar hoe goed zijn ze eigenlijk? Zo goed dat Kanye West ooit een gedicht over de patat schreef, en volgens een pas uitgekomen Japans onderzoek, kunnen ze het wellicht zelfs het geheim bevatten voor het genezen van kaalheid.

Ja, dat lees je goed.

Wetenschappers van Yokohama National University publiceerden hun verrassende fast-food-meets-follikels in het tijdschrift Biomaterials. Hun onderzoek ontdekte dat dimethylpolysiloxaan – een antischuimmiddel gemaakt van siliconen dat is toegevoegd aan de olie die wordt gebruikt om McDonald’s beroemde frietjes te bereiden – de sleutel zou kunnen zijn voor het verbeteren van haarthersteltherapieën en ‘kan leiden tot een nieuwe behandeling voor haarverlies’.

Het verminderen of omkeren van kaalheid vereist de regeneratie van haarzakjes. Tot op heden hebben wetenschappers moeite gehad om nieuwe follikels te produceren op een voldoende grote schaal om effectief te zijn. Bij gebruik van dimethylpolysiloxaan waren de YNU-onderzoekers echter in staat om gelijktijdig tot 5000 haarzakjes (HFG’s) te produceren.

“De sleutel voor de massaproductie van HFG’s was een keuze aan substraatmaterialen voor kweekvaten,” zei onderzoeksautoriteit Junji Fukuda in een verklaring. “We gebruikten zuurstofdoorlatend dimethylpolysiloxaan (PDMS) aan de onderkant van een kweekvat en het werkte heel goed. Deze eenvoudige methode is zeer robuust en veelbelovend”, voegde Fukuda eraan toe. “We hopen dat deze techniek de regeneratieve behandeling van menselijk haar zal verbeteren om haaruitval te behandelen.” Je leest het al: heel veel termen waar jij en ik waarschijnlijk geen kaas van hebben gegeten. Maar betekent dit nu dat het eten van McDonald’s patat je weer een vol bos haar geeft? Helaas niet..

De studie concludeerde namelijk dat dimethylpolysiloxaan alleen de haargroei niet zal stimuleren, dus simpelweg een gefrituurd dieet volgen, zal je dunne haren niet transformeren in weelderige leeuwenmanen. Een wetenschappelijk wonder zal nodig zijn voordat Super Size Me een cosmetische behandeling wordt in plaats van een waarschuwend verhaal.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *