De Chromecast: een must-have voor streamingfanaten!

Toen de eerste Chromecast werd uitgebracht, was videostreaming nog steeds een redelijk nieuw concept. De perfecte tijd dus voor Google om direct de standaard te zetten.

Iedereen heeft een smartphone, toch? Dus wat nou als je alles wat je ziet en hoort op je telefoon zou kunnen streamen naar je tv? Dat idee werd enkele jaren geleden realiteit en de originele Chromecast werd een enorme hit. Het hielp dat het een klein apparaatje was dat op een HDMI-aansluiting kon worden aangesloten – en hij kostte slechts 30 euro. De tweede Chromecast is nóg beter.

De Chromecast

De tweede Chromecast heeft een volledig opnieuw ontworpen ontwerp dat aanzienlijk afwijkt van het ‘stick’-formaat van het origineel. Het apparaat heeft nu een ronde kast dat wordt aangesloten op de HDMI-poort van je tv. Google heeft het systeem daarnaast platformonafhankelijk gemaakt, met ondersteuning voor iOS en Windows. Deze compatibiliteit – in combinatie met de lage kosten van de Chromecast – maakt het een aantrekkelijk alternatief voor de Apple TV, die ruim 160 euro kost.

Het instellingsproces is vrijwel identiek aan die van de originele Chromecast. Sluit eenvoudigweg de voedingskabel aan en installeer de Chromecast-app (nu de Google Home-app genoemd) op je smartphone, tablet of laptop. Je opent de app en volgt gemakkelijk de opdrachten op het scherm om het apparaat aan te sluiten op je wifi-netwerk en te koppelen met je apparaat. Zodra dit is gebeurd, ben je klaar om te streamen. Bij mij verliep het connecten niet geheel vlekkeloos. Op mijn Motorola wilde de Chromecast niet connecten met mijn WiFi-verbinding. Een enkele poging op mijn Samsung S8 en hij was binnen no-time verbonden.

Google Home

Ondanks hetzelfde instellingsproces wordt de nieuwste Chromecast uitgevoerd met behulp van een volledig opnieuw ontworpen programma. Google beschrijft de app als een hub voor al je digitale contentbehoeften. Het werkt door inhoud van alle op het apparaat geïnstalleerde apps die het kan streamen naar een enkele interface te halen.

In theorie betekent dit dat je elk stukje inhoud dat u op de Chromecast kunt bekijken, op één plaats kunt bekijken, zonder elke app afzonderlijk te hoeven controleren. Je kunt bijvoorbeeld zien welke films op Netflix staan en ook je Spotify lijsten benaderen. Er is een platformonafhankelijke zoekfunctie in de Home-app, zodat je kunt zoeken naar specifieke inhoud in je geïnstalleerde apps. Dit is een van de grootste en belangrijkste updates, waarbij het apparaat wordt verplaatst van een standaard streamingstick naar een alles-in-één entertainmenthub.

Spotify streamen

De eerste Chromecast had niet de functionaliteit om je muziek van Spotify naar je tv te laten streamen, wat vervelend was voor mensen die geen fatsoenlijke Bluetooth-luidspreker of een thuisgeluidssysteem hadden. Voor mij was was de enige optie een HDMI-kabel aan mijn laptop te knallen, om vervolgens Spotify een draai te geven. Gemakkelijk muziek vanaf mijn smartphone op mijn versterker en speakerinstallatie afspelen, zat er voor de Chromecast niet in.

Ook nieuw voor de Chromecast is ondersteuning voor productiviteitstoepassingen. Deze omvatten Google’s eigen Docs evenals diensten van derden, zoals Polaris Office. Een erg interessante update voor het apparaat, want dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk documenten en presentaties te streamen naar de tv, iets wat ideaal zou zijn voor kleine meetings.

De Chromecast streamt video’s aanzienlijk sneller dan zijn voorganger dankzij de toevoeging van 5 GHz Wi-Fi-netwerkondersteuning en een nieuwe ‘Fast Play’-functie. Met de verbeterde Wi-Fi-ondersteuning kan je de nieuwere, stabielere 5 GHz-frequentie gebruiken. De oude versie ondersteunt alleen de oudere 2,4 GHz-frequentie.

Conclusie

Heb je reeds een smart tv van een redelijk nieuwe generatie? Dan is het wellicht niet nodig een Chromecast aan te schaffen. Veel tv’s van Philips en Sony gebruiken het Android TV-besturingssysteem, wat betekent dat de Chromecast-functionaliteit in de tv is ingebouwd. Heb je die nog niet, of vind je de smart-functionaliteiten van je TV te langzaam werken (zoals ik), dan is de Chromecast meer dan welkom.

Mocht je reeds een Chromecast van de eerste generatie in bezit hebben, dan hoef je waarschijnlijk niet te upgraden. Dit is meer een toffe update dan een must-buy vervanging. Ben je een echte streamingliefhebber, dan is de Chromecast eigenlijk een must. Als je nog geen Chromecast bezit, dan is de nieuwste streamer van Google zeker de moeite waard om te bekijken. Ik zou dan ook elke iOS-gebruiker met een beperkt budget aanraden een Chromecast te bekijken voordat hij een Apple TV bestelt. Wat mij betreft is de Chromecast namelijk alles wat je nodig hebt voor al je streamingwensen.

Wil jij ook genieten van de functionaliteiten van de geweldige Chromecast? Momenteel ontvang je een gratis Chromecast als je bij KPN een internet en tv-abonnement afsluit. Een kijkje waar dus!

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *