Dit zijn de nieuwe iPhones: de XS, XS Max en XR: welke moet je kiezen?

Apple heeft afgelopen week haar gloednieuwe line-up van iPhones aangekondigd: de iPhone XS, de iPhone XS Max en de geheel nieuwe iPhone XR. Terwijl de eerste twee upgrades zijn van het vorige iPhone X-model, zal de interessante toevoeging van de vreemde XR de keuze nog wat moeilijker maken. Voor het tweede jaar op rij heeft Apple drie nieuwe iPhones in één keer aangekondigd. En met verwarrende namen als iPhone XR wordt het alleen maar moeilijker om erachter te komen welke het beste apparaat voor jou is. En het jargon houdt daar niet op. A12 Bionic? Liquid Retina Display? Neurale motor? Hoe moet iemand dat allemaal begrijpen?

Goed. Negeer de verwarrende namen en concentreer je alleen op de een of twee dingen die het belangrijkst voor je zijn, of dat nu een groot scherm is, een betrouwbare camera, of kleuren die passen bij je eigen stijl. We gaan je niet vertellen of je wel of niet moet upgraden en het is volledig aan jou om te beslissen hoeveel geld verstandig is om aan een telefoon te besteden. Je kunt namelijk de helft van het geld uitgeven en nog steeds een fatsoenlijk product krijgen. Weet je toch zeker dat je de nieuwe iPhone wilt hebben? Dan vertellen we je graag over de verschillen tussen de nieuwe modellen. Overigens is het geen overbodige luxe om een iPhone XS hoesje te kopen, het laatste wat je wilt is een kras in je fonkelnieuwe smartphone.

De iPhone XS, XS Max en XR: ze zijn aardig hetzelfde

Herinner je je de iPhone 5C nog? Het was een goedkopere iPhone met zeer kleurrijke ontwerpen, dus het maakt een eenvoudige vergelijking met de XR mogelijk. Toch had het verouderde specs in vergelijking met de 5S die ernaast werd geïntroduceerd. Deze keer legt Apple dezelfde kernhardware in elk van zijn 2018-iPhones. Er zijn verschillen als het gaat om schermgrootte, batterijcapaciteit en camera, maar de overeenkomsten zijn er:

De processor: alle drie de nieuwe iPhones gebruiken de nieuwste A12 Bionic-processor van Apple, een 7nm-chip die volgens het bedrijf een doorbraak betekent in de mobiele rekenkracht. De twee prestatiekernen (die intensieve taken afhandelen) zijn “tot 15 procent sneller” dan de iPhone X, terwijl de vier efficiëntiekernen (die verantwoordelijk zijn voor het gebruik van je dagelijkse app) “tot 50 procent efficiënter zijn”. De GPU is tot 50 procent sneller. Het is niet zo dat moderne iPhones worstelen met het draaien van iOS-games, maar deze upgrade opent deuren voor software die nog moet komen. Elke nieuwe iPhone bevat ook de geüpdatete, quad-core Neural Engine van Apple voor het verwerken van AI-taken, die 5 biljoen bewerkingen per seconde aankunnen. Het komt erop neer dat alle drie de telefoons dezelfde extreem snelle prestaties bieden.

De hoofdcamera: de XR heeft mogelijk geen telelens / zoomlens, maar heeft exact dezelfde 12-megapixel f / 1.8 primaire camera als de XS en XS Max. Apple zegt dat de camera op elk van de drie modellen een geheel nieuwe sensor (met grotere pixels) gebruikt en in staat is tot Smart HDR, die foto’s produceert met een “veel groter dynamisch bereik” en minder ruis bij weinig licht. Net als vorig jaar kunnen alle nieuwe iPhones 4K-video opnemen op 60 fps en 1080p slo-mo op 240 fps.

TrueDepth camera aan de voorkant: het camerasysteem voor selfies, Face ID, Animoji en Memoji is hetzelfde voor alle drie de nieuwe iPhones. Het is een f / 2.2-sensor van 7 megapixels

True Tone breedbeeldschermen: hoewel ze verschillende weergavetechnologie gebruiken, bevatten de iPhone XS en XR elk de True Tone-technologie van Apple, die de temperatuur van het scherm aanpast aan de omgevingsverlichting om u heen. Ze kunnen ook een breed P3-kleurengamma weergeven.

Een sneller Face ID-systeem: ja, de home-knop is voorgoed verdwenen van Apple’s 2018-iPhones, maar het bedrijf heeft Face ID dit jaar versneld door een snellere veilige en slimmere gezichts-scanalgoritmen toe te voegen.

Sneller draadloos opladen: Apple zegt dat al haar 2018-modellen een sneller Qi-laadproces ondersteunen dan de iPhone X, maar het geeft geen duidelijke cijfers over wat het verschil is.

Ondersteuning voor twee SIM-kaarten: de nieuwe iPhones kunnen allemaal twee SIM-kaarten ondersteunen door zowel eSIM als één fysieke nanoSIM-kaart in de telefoon op te nemen. Hiermee wordt internationaal reizen een stuk eenvoudiger.

Stereo audio-opname: op de een of andere manier duurde het Apple tot het jaar 2018 om iPhones de mogelijkheid te geven stereogeluid op te nemen. Maar goed, eindelijk is het zover. De iPhone XS, XS Max en XR hebben elk vier ingebouwde microfoons om stereogeluid vast te leggen tijdens het opnemen van video.

Betere stereoluidsprekers: Apple beweert dat de nieuwe iPhones allemaal verbeterde stereoluidsprekers hebben met een bredere audiopresentatie.

Welke moet ik kiezen?

De iPhone XS Max is ontworpen voor mensen die houden van hun Plus-formaat smartphones. Je krijgt meer scherm – een 6,5-inch display – in een vorm die nauwelijks kleiner is dan de 8 Plus. De iPhone XS Max hoesjes zijn dan ook vergelijkbaar met de 8 Plus. Als de iPhone XS Max net teveel telefoon voor je is, dan is de XS handiger in formaat met dezelfde functies. Aan de bovenkant van die lijst staat de camera met dubbele lens voor portretfoto’s. Dus voor diegenen die de allerbeste iPhone willen hebben (met maximaal 512 GB aan opslagruimte) maar wel willen letten op gebruik met één hand, is dit de keuze.

Heb je een wat kleiner budget? Dan is de nieuwe iPhone XR een betere optie. Er zijn twee belangrijke verschillen om in gedachten te houden. Een daarvan is het scherm: met de XR krijgt u een 6,1-inch LCD-scherm in plaats van de 5,8-inch of 6,5-inch OLED-panelen op de XS. Het is niet zo scherp als de iPhone XS (326 ppi versus 458), maar de LCD’s van Apple zijn levendig en helder. Het is anders, maar een downgrade? Not sure. De telefoon is wat breder (2,98 inch) dan de XS (2,79 inch), dus dat is iets om te overwegen als je niet van grote apparaten houdt.

Het andere verschil is de camera, want de XR heeft slechts een enkele, optisch gestabiliseerde 12-megapixelsensor. Maar dankzij software biedt het dezelfde portretfoto’s en instelbare bokeh als de XS en dezelfde Smart HDR-mogelijkheden. De prestaties tussen de twee hoofdcamera’s op beide telefoons zijn identiek. Maar als je vaak hebt vertrouwd of graag hebt genoten van het gebruik van de zoomlens op een iPhone Plus, dan zal je die misschien gaan missen. De echte USP van de iPhone XR is de kleur. Met opties als koraal, blauw, geel en rood is het een veel opvallender apparaat dan de ‘normale’ iPhone.

De nieuwe iPhone XS, XS Max of XR kopen

Gisteren was het dan eindelijk zover: de iPhone XS Max en iPhone XS zijn in Nederland verkrijgbaar! Op de goedkopere iPhone XR moeten we nog even wachten, maar Apples nieuwste smartphones liggen nu dus al in de Nederlandse winkels. Dit zijn de adviesprijzen in Nederland:

Dit zijn de iPhone XS iPhone XS adviesprijzen:

iPhone XS 5,8 inch 64GB – 1159 euro
iPhone XS 5,8 inch 256GB – 1329 euro
iPhone XS 5,8 inch 512GB – 1559 euro

Dit zijn de iPhone XS Max adviesprijzen:

iPhone XS Max 6,5 inch 64GB – 1259 euro
iPhone XS Max 6,5 inch 256GB – 1429 euro
iPhone XS Max 6,5 inch 512GB – 1659 euro

Dit zijn de iPhone XR adviesprijzen:

iPhone XR 64GB : 859 euro
iPhone XR 256GB : 919 euro
iPhone XR 512GB : 1029 euro

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *