Zo sluit je eenvoudig een coax-kabel aan

Een leven zonder internet en televisie, we kunnen het ons totaal niet meer voorstellen. Een goede verbinding nemen we dan ook best voor lief, maar we weten pas hoe vervelend zo’n tv- of internetloos leven is wanneer we het zelf ervaren. Door een slechte verbinding in de coax-kabel bijvoorbeeld, iets wat je met een aantal tips kunt voorkomen. Vandaag vertellen we je daar alles over!

Wat is een coax kabel?

Een coaxkabel (coax) brengt tv- en internetsignalen van punt A naar punt B. Deze kabels hebben connectoren aan het uiteinde nodig om op apparaten zoals tv’s aan te sluiten en signalen te verzenden. Als je een coaxkabel zonder connector hebt, is het installeren van jeeigen kabel een eenvoudige taak. Strip de draad en leg de binnenste geleider bloot. Duw er vervolgens een connector overheen en krimp deze op zijn plaats. Gebruik voor krappe ruimtes een haakse connector om te voorkomen dat de kabel te veel buigt.

De juiste coax kabel kiezen

Er is een enorme variatie aan coaxkabels op de markt, en op het eerste gezicht lijkt de keuze misschien niet eenvoudig. De eerste beslissing die je moet nemen, voorafgaand aan een installatie, is het kiezen van de vereiste impedantie. Binnenlandse hifi- en videoantenne-feeds gebruiken 75 ohm coaxkabel. Professionele, CB- en amateurradio zijn gestandaardiseerd op een kabel van 50 ohm.

Als deze keuze eenmaal is gemaakt, zal waarschijnlijk de volgende beslissing worden genomen over het niveau van signaalverlies dat acceptabel is. Hoe lager het verlies, hoe groter de diameter van de kabel, en ook de kosten. Meestal zijn er meerdere kabels met vergelijkbare prestatiecijfers en vaak hangt de beslissing van het exacte typenummer af van de voorraadpositie van leveranciers. Zodra er een geschikte kabel is gevonden, kan deze worden gekocht en geïnstalleerd. En gelukkig is een coax kabel aansluiten helemaal niet zo lastig!

De coax kabel installeren

Wil je zelf een coax kabel aansluiten en op maat maken, dan heb je vaak niet meer nodig dan een scherp mes, een normale striptang, coax stekkers en natuurlijk de coax kabel zelf.

Dit is waar je op moet letten

Pas op voor coax buigradius. Alle kabels hebben een buigradius. Om schade te voorkomen, mogen ze niet strak in bochten worden gebogen. Als de coaxkabel over zijn limiet wordt gebogen, kan dit leiden tot schade aan de binnenconstructie van de kabel. Dit kan ervoor zorgen dat je geen signaal hebt.

De mantel van de coaxkabel moet je niet beschadigen of breken: Hoewel het over fysieke schade aan de kabel gaat, is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat de mantel van de kabel intact blijft. Als het ergens gebroken is, kan hierdoor vocht binnendringen als het extern wordt gebruikt, en dit zal oxidatie en vochtretentie in het diëlektricum veroorzaken, waardoor het verliesniveau toeneemt.

Zorg ervoor dat de kabel niet bekneld raakt of waarschijnlijk bekneld raakt. Als de kabel op deze manier toch schade oploopt, verandert de maat van de kabel en behoudt hij zijn karakteristieke impedantie niet. Als bovendien het diëlektricum tussen de twee concentrische geleiders in de coaxkabel is beschadigd, is er de kans op een toename van het verliesniveau.

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *