Zo kunnen eiwit- en maaltijdshakes je helpen met gewichtsverlies

Nu de sportscholen over een paar dagen weer open gaan, slaan veel Nederlanders massaal hun eiwitpoedertjes, creatine, vitaminepillen en andere supplementen in om nu écht eens hard aan de slag te gaan. We weten allemaal dat de combinatie van gezond eten en sporten een must is voor een gezond lichaam, maar ook het drinken van eiwitshakes zou je weleens kunnen helpen bij het verliezen van wat extra kilootjes.

Het opnemen van eiwitshakes in je dieet heeft tal van voordelen, maar je moet ook de rest van je dagelijkse maaltijden in evenwicht brengen door het juiste voedsel te consumeren om je lichaam van brandstof te voorzien en je stofwisseling te helpen vet te verbranden. De grootste zorg bij het volgen van een programma voor gewichtsverlies is dat het kan voorkomen dat je je spieren verbrandt in plaats van vet. En dat is nou juist net wat we níet willen. Een van de dingen die je daarom absoluut moet doen, is voldoende eiwitten binnenkrijgen.

Waarom is eiwitpoeder goed voor gewichtsverlies?

Zoals je je waarschijnlijk al begreep, bevatten eiwitpoeders en eiwitshakes veel eiwitten (proteïne). Om gewicht te verliezen, moet je meer calorieën verbranden dan je de hele dag verbruikt, vandaar het belang van sporten. Je wilt dat je dieet bestaat uit voedingsmiddelen die veel voedingsstoffen, maar weinig calorieën bevatten. Sterk bewerkte voedingsmiddelen, zoals chips en witbrood, bevatten vaak veel toegevoegde suikers, die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals een verhoogd risico op hartaandoeningen, terwijl het ook de calorie-inname verhoogt zonder voedingsstoffen te leveren.

Eiwitpoeders en maaltijdshakes zijn een geweldige snackvervanger omdat ze vaak in verhouding weinig calorieën bevatten, maar veel andere voedingsstoffen bevatten die je lichaam nodig heeft, waaronder onder meer eiwitten, calcium, ijzer en magnesium. Wanneer je echter een eiwitpoeder koopt, wil je idealiter de ingrediënten zorgvuldig onderzoeken om er zeker van te zijn dat er geen kunstmatige ingrediënten of toegevoegde suikers zijn. Sommige bedrijven mengen suiker om het eiwitpoeder beter te laten smaken, maar dit kan je fitnessdoelen enorm schaden. Een maaltijdshake is precies hoe het klinkt: een complete maaltijd in de vorm van een shake, bomvol gezonde ingrediënten.

Whey-eiwit voor gewichtsverlies

Eiwitpoeders zijn verkrijgbaar in verschillende vormen – wei (whey) en caseïne zijn de meest populaire keuzes. Als je echter een plantaardig dieet volgt, wil je waarschijnlijk een ander type eiwit gebruiken, omdat beide van deze poeders afkomstig zijn van koeien, wat ze zuivelproducten maken. In dat geval kun je ook kiezen voor erwteneiwit, hennepeiwit en soja-eiwit.

Wei of Whey wordt beschouwd als gunstiger dan caseïne als een supplement voor gebruik overdag, omdat het snel door je lichaam kan worden verteerd, waardoor de voordelen sneller werken dan de langzamer afgegeven caseïne (die vaak ’s nachts wordt gebruikt). Wei bevat alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft om je spieren weer op te bouwen. Het wordt meestal vlak voor of na een training geconsumeerd, omdat het zo je lichaam helpt bij het sneller laten herstellen van je spieren na een intensieve workout. Het drinken van wei-eiwitshakes is een uitstekende manier om droge spieren op te bouwen en overtollig vet te verliezen – zolang je dus maar meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *