Hoe zorg je voor jezelf op mentaal én fysiek vlak?

Zijn je goede voorwaarden in januari niet gelukt, maar geeft de lentezon je toch dat extra tikkeltje energie? Perfect, want hij hebben drie tips voor jou in petto om je in 2022 fantastisch te voelen, zowel fysiek als mentaal.

Zelfliefde, wat is dat?

Zelfliefde klinkt al snel heel melig en iets uit een Amerikaanse chickflick, maar niets is minder waar. Studie na studie toont aan dat geluk, succes én een goede gezondheid samengaan met jezelf verzorgen. ‘Self-care’ of zelfliefde heeft heel wat verschillende aspecten: of het nu gaat om jezelf fysiek uitdagen, wat minder in je luie zetel zitten, minder streng zijn voor jezelf, stress afbouwen, betere slaapgewoonten inbouwen of heerlijk gezond eten: allemaal dragen ze bij tot een groter welzijn.

Waarom doen we het dan niet meer?

We weten dat stress niet goed is voor ons en dat wat fysieke beweging enorm veel deugd doet, maar toch doen we het niet. Hoe komt dat toch? We zijn gewoontedieren, en om onze (ongezonde) gewoontes te veranderen, is er wel wat meer dan discipline nodig. En zie het vooral niet als iets dat jij niet kan of dat je niet ‘sterk’ genoeg bent: het kost voor ons allemaal moeite. Een makkelijke truc is ‘habit-building’: een simpel voorbeeld is wanneer je bijvoorbeeld te weinig water drinkt, je de gewoonte ‘vast plakt’ aan een andere gewoonte die je al doet, zoals een glaasje water drinken na het tandenpoetsen of bij je kop koffie. Wil je meer sporten? Doe dan 5 minuten buikspieren voor je in douche springt.

Jezelf fysiek uitdagen

Wil je jezelf beter voelen en zorgen voor je gezondheid? Dan is fysieke beweging gewoonweg een necessity. Waarom? Buitenlucht, endorfines en spierontwikkeling zijn goed voor je, hoe je het nu draait of keert. Net zoals self-care iets is dat je moet aanleren via ‘habit-building’ technieken, kan je sportieve activiteit ook stap per stap inbouwen in je routine. Neem bijvoorbeeld de trap nemen, wat minder de auto nemen en de fiets op springen naar je werk, stretches doen wanneer je tanden poetst, een standing desk gebruiken, aan je zithouding werken voor je buikspieren enzovoort. Kleine ingrepen zorgen voor een grote verandering, niet waar? Nog zo’n makkelijke ingreep: krik je seksleven op. Endorfines die vrijkomen bij een orgasme, en de connectie die je voelt bij je partner, kunnen zorgen voor een groot gevoel van ‘stress relief’. Wanneer je het moeilijk hebt om te ontspannen, kunnen sex speeltjes je zeker helpen. Voor vrouwen is het al lang dé manier om meer te genieten van seks, dus waarom kan het dan niet bij mannen? Denk aan een buttplug voor anale seks, een penisring voor een sterker orgasme, of een pocketpussy als masturbatiespeeltje.

Wat wil jij veranderen om beter voor jezelf te zorgen?

 

 

Lees ook deze artikelen