Welke geur maakt jou blij?

Er zijn van die geuren die we allemaal wel kennen en herkennen. Geuren waar we blij van worden, of die ons humeur anderszins beïnvloeden. Soms is een vleugje van zo’n geur voldoende om allerlei herinneringen op te roepen. Een mooie manier van onze hersenen om bijzondere momenten op te slaan met behulp van al onze zintuigen, en weer even terug te laten komen als we iets herkenbaars waarnemen. Bij welke geuren heb jij dit? Welke alledaagse geuren brengen bij jou een bijzondere herinnering of een prettig gevoel naar boven?

Geuren van vroeger

Veel van de geuren die bij ons positieve herinneringen oproepen blijken geuren uit onze jeugd te zijn. Logisch, want zeker als je een fijne, zorgeloze jeugd hebt gehad denk je hier vast en zeker met veel plezier en zelfs een beetje weemoed aan terug. Wat was het leven lekker simpel en overzichtelijk toen!

Welke geur jou aan je jeugd doet denken is natuurlijk heel afhankelijk van hoe je jeugd eruitzag. Ging je altijd met je ouders in een tent kamperen? Dan is de kans groot dat de geur van een tent je meteen weer even terug in de tijd meeneemt, en je doet herinneren aan deze vakanties. Droeg je moeder altijd een bepaald parfum? Dan komen er direct weer jeugdherinneringen terug als je deze geur weer eens ruikt. Misschien doet de geur van boeken ook wel iets met je, net als die van een bepaald gerecht, een bloem of zelfs een bepaald wasmiddel. Dit soort geuren brengen vaak herinneringen naar boven aan hele alledaagse momenten die ons dierbaar zijn geworden.

Nog meer favoriete geuren

Naast de geuren die je nog kent uit je jeugd zijn er nog veel meer geuren die een bepaald gevoel bij je kunnen oproepen. De geur van vers gemalen koffie bijvoorbeeld, doet veel mensen het water in de mond lopen. Koffiebonen in hun originele vorm geven een stuk minder geur af, maar eenmaal gemalen komt er een echte geurexplosie vrij.

En wat dacht je van de geur van geroosterd brood? Ook zoiets waar veel mensen blij van worden, net als die van appeltaart. Niet voor niets zetten mensen die hun huis wilden verkopen jarenlang een appeltaart in de oven, veel mensen die kwamen kijken voelden zich er direct bij thuis.

Daarnaast zijn er ook meer bijzondere geuren waar mensen ‘iets mee hebben’. Benzine wordt vaak genoemd, dat blijken veel mensen erg fijn te vinden ruiken. Maar ook de geur van nieuwe meubels, auto’s die net uit de fabriek komen of zelfs iets als klei of regen na een droge periode vinden we massaal heerlijk. Wat is jouw favoriete, alledaagse geur?

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *