Toe aan nieuwe raamdecoratie? Dit is waar je op moet letten!

Lang nadat de muurverf al is opgedroogd, het meubilair al staat en de accessoires al aanwezig zijn, schreeuwen veel kamers vaak nog om geschikte raambekleding. De installatie van gordijnen, lamellen of shutters is voor veel mensen na de verhuizing de laatste stap. Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste soort raambekleding, of wil je weten waar je op moet letten als je de keuze eenmaal hebt gemaakt? Dan zit je hier vandaag op Mannenblog goed: dat is namelijk precies wat we je gaan vertellen!

First things first: welk type raambekleding?

Allereerst is het verstandig te bepalen welk soort raambekleding je graag wilt (laten) plaatsen. Vandaag de dag zijn er tal van verschillende soorten stijlen, materialen en soorten om uit te kiezen. En als er één ding zeker is, dan is het wel hoe meer keuze er is, hoe moeilijker het kiezen uiteindelijk wordt.

Toch ligt de keuze tussen gordijnen, jaloezieën, lamellen of shutters vaak aan het budget, het huis en de smaak op gebied van decoratie. Maar er is ook een praktische overweging te maken. Kies je bijvoorbeeld raamdecoratie puur omdat het er mooi uit ziet? Moet het volledig verduisterend zijn (wel zo fijn in de slaapkamer), en hoeveel wind staat er op je ramen?

De verschillende functies

De keuze aan raambekleding kan bijvoorbeeld een grote rol spelen bij het regelen van de temperatuur in je huis, of in ieder geval in bepaalde kamers. Wil je de warmte binnen houden? Kies dan voor dikke gordijnen of vouwgordijnen, deze bedekken de ramen volledig en voorkomen dat de warmte ontsnapt. Lamellen- en jaloezieën zijn minder goed om de warmte binnen te houden, omdat de openingen warme lucht laten ontsnappen.

Om een ​​warme kamer koel te houden, is het goed om raambekleding te kiezen die de ergste UV-stralen blokkeren en het natuurlijke licht binnenlaat. Rolgordijnen, verticale jaloezieën en lamellen zijn in dit geval de beste keuze, omdat ze verstelbaar en verkrijgbaar zijn in verschillende stoffen en diktes.

Overweeg ook waarvoor elke kamer in het huis wordt gebruikt en hoe direct zonlicht de dagelijkse activiteiten die daar worden uitgevoerd, beïnvloedt. Een thuiskantoor heeft bijvoorbeeld baat bij een instelbare raanbekleding die fel zonlicht kan blokkeren dat waarschijnlijk een computerscherm zal verdoezelen. In de badkamer, waar vocht veel voorkomt, wordt de kans groot dat stoffen vochtig worden, dus is er vaak meer vochtbestendige raamdecoratie nodig. En heb je een huis met prachtig uitzicht en volledige privacy? Dan kies je er misschien wel voor helemaal geen raambekleding te plaatsen.

Voorkom fouten bij het ophangen van gordijnen

Kies je er uiteindelijk voor om je ramen te voorzien van gordijnen? Houd dan rekening met twee veelgemaakte fouten, die een van onze eigen interieuradviseurs vaak tegenkomt:

“Meestal komen we mensen tegen die in gordijnen hebben geïnvesteerd zonder na te denken over hun behoeften. Als interieurontwerper geef ik eerst om de behoeften van mijn cliënt in hun dagelijkse leven, en daarna om de decoratie. Als het om gordijnen gaat, is het belangrijk om na te denken over hun functie: is het voor esthetiek? Of om de privacy te beschermen? Om warmte in uw kamer te houden? Of om het donkerder te maken? Je moet deze vragen beantwoorden om de juiste gordijnen voor je huis te selecteren.

Een andere fout die we vaak zien, is de positie van de roede. De perfecte positie voor mij is een hoge stang, om je een gevoel van hoogte in je kamer te geven, en de twee wandarmaturen of roede moet breed genoeg zijn om de gordijnen van de zijkanten te kunnen trekken. Zo verbergen je gordijnen overdag het licht niet.

Kom je er niet uit? Laat je adviseren

Voor degenen die hun ramen er heel eenvoudig uit willen laten zien, zijn jaloezieën, luiken en rolgordijnen geweldige opties. In de meeste gevallen zijn professionele metingen en installatie de gemakkelijkste manier om er zeker van te zijn dat het lukt, hoewel installatie tegenwoordig ook ontzettend eenvoudig als je een beetje handig bent. Omdat jaloezieën, lamellen en rolgordijnen zoveel opties hebben om te overwegen, zoals lamelbreedte, koord / koordloos, transparant / ondoorzichtig, meerdere liftsystemen, kleuren en stoffen, kan een professional het beste product adviseren voor je eigen situatie.

Een klein voorbeeld: Houten jaloezieën worden aangeboden in hout en kunststof, maar zijn er ook in aluminium. Hoewel hout waarschijnlijk de meest populaire soort is, is deze ook veel zwaarder dan de aluminium variant. Heb je een groot raam, dan komt er – zeker wanneer je de jaloezieën vaak op en neer haalt – een groot gewicht aan je muur te hangen. Bij grotere ramen wordt daarom vaker gekozen voor aluminium jaloezieën. Dit soort info moet je maar net weten…

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *