Nieuwe schoenen kopen? Dit is waar je op moet letten

Zijn je oude schoenen nu écht wel versleten en ben je toe aan nieuwe sneakers, laarzen of nette schoenen? Dan zijn er nogal wat punten waar je rekening mee moet houden. De volgende tips bieden je alles wat je nodig hebt om de perfecte schoenen te vinden, zelfs als je online gaat shoppen!

De schoen past de voet, niet andersom…

We beginnen met het belangrijkste advies: De schoenen moeten zich aanpassen aan de vorm van je voeten, en niet andersom. Daarom moet een nieuwe schoen qua lengte en breedte perfect om je voet passen. Het belangrijkste is dat je tenen voldoende ruimte nodig hebben (ze bewegen tot 0,5 cm door de beweging tijdens het lopen). Dat is niet het geval voor de achterkant rondom je hiel, die stevig moet worden ondersteund. Stevig ondersteunde hakken is een van de belangrijkste factoren om een ​​perfect passende schoen te garanderen.

Koop ze niet te groot

Volgens studies uitgevoerd door het Duitse Schoeninstituut (onderdeel van de Vereniging van Duitse Schoenfabrikanten), koopt bijna 80 procent van de Duitse bevolking schoenen die niet goed passen. We gaan er maar even vanuit dat dit ook in Nederland het geval is. Dat is een ongelooflijk hoog cijfer. Terwijl vrouwen de neiging hebben om te kleine schoenen te kopen, kopen mannen eerder te grote schoenen. En tja, lekker lopen gaat dan gewoon echt niet lukken.

Neem de tijd

Neem goed de tijd om de perfecte schoenen te vinden. Of het nu je eigen schoenen zijn of mooie jongens schoenen voor je kids. Je moet bijvoorbeeld altijd de binnenkant van de schoenen controleren op naden die ongemakkelijk kunnen zijn, of uitstulpingen of verharde plekken. Veel schoenfabrikanten voeren hun schoenen niet volledig uit om de kosten te verlagen, dat wil zeggen dat de voering bijvoorbeeld eindigt op het gebied dat niet zichtbaar is. Hierdoor worden naden, uitstulpingen en randen zichtbaar.

Een flexibele schoenzool is een must

Als je de juiste maat en breedte hebt, moet je je aandacht richten op de zachtheid van het leer en een flexibele schoenzool. De flexibiliteit van de schoen betekent simpelweg het vermogen om te buigen. Veel mensen verwarren de flexibiliteit van de zool en de zachtheid van de binnenvoering. Daarom moet je gewoon even de ‘buig’-test doen. Als je de schoen buigt (dwz de hiel en de teen naar elkaar toe buigt) en de zolen een V-vorm aannemen, dan hebben de schoenen een voorbeeldige flexibiliteit.

Koop je schoenen ’s avonds

Dit is natuurlijk niet van toepassing op de online shoppers, maar als je gaat winkelen, dan raden we je aan schoenen altijd ’s avonds te kopen. Je voeten veranderen in grootte en vorm afhankelijk van het tijdstip van de dag, vooral op warme zomerdagen, wanneer er zwelling kan optreden. Het is daarom het beste om ’s avonds schoenen te kopen en van tevoren een beetje te joggen, zodat je voeten een “werktemperatuur” bereiken voordat je schoenen probeert, zodat ze wat opgezwollen raken. De kans bestaat anders dat je ze te klein koopt en ze oncomfortabel raken wanneer je ze daadwerkelijk de hele dag draagt.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *