Met de auto naar Frankrijk tips

Ga je met de auto naar Frankrijk, dan kun je gaan en staan waar je wilt. Roadtrippen, hiken, surfen… alles kan. Een autovakantie in Frankrijk vraagt echter wat voorbereiding. Welke verkeersregels zijn anders dan in Nederland en waar let je nog meer op? Lees hier onze tips voor rijden door Frankrijk.

Verkeersregels rijden door Frankrijk

De meeste verkeersregels in Frankrijk zijn hetzelfde als in Nederland. Rechts rijden, gordel om en niet rijden onder invloed. Toch zijn er een paar regels die bij ons niet gelden:

Flitslocatie waarschuwing

Gebruik je een navigatiesysteem, zet dan de waarschuwingen voor flitslocaties uit. Hoewel je er een boete door te snel rijden mee voorkomt, kun je alsnog een boete krijgen voor deze waarschuwing. Gewoon ouderwets goed op het snelheidslimiet letten dus!

Slippers achter het stuur

Stap je in de auto alvast gekleed voor het strand? Gooi je slippers nog even in de kofferbak, want rijden met slippers mag niet in Frankrijk. Je krijgt gegarandeerd een boete en mocht je een ongeluk veroorzaken, wordt je aansprakelijkheid vergroot. Dit mag trouwens ook niet in Spanje, voor het geval je even de grens over wilt gaan.

Geen oortjes in de auto in Frankrijk

Net als teenslippers mag je ook geen oortjes indoen achter het stuur in Frankrijk, niet voor handsfree bellen en niet voor muziek luisteren. Nee, ook niet één oortje. Wil je handsfree bellen in de auto? Dit mag met een carkit. Je krijgt echter alsnog een boete als je merkbaar wordt afgeleid door het bellen.

Verplicht meenemen in de auto naar Frankrijk

Naast regels voor tijdens het rijden, moet je in Frankrijk een aantal spullen verplicht in de auto hebben. Deze spullen zijn:

 • Gevarendriehoek
 • Veiligheidshesje (binnen handbereik)
 • Alcoholtest

Om met de auto naar Frankrijk te gaan zul je door België – soms Luxemburg – moeten rijden. In deze landen gelden weer andere regels. Neem de volgende spullen mee om een boete in deze landen te voorkomen:

 • Verbanddoos
 • Brandblusser

Pechhulp in Frankrijk

Laten we hopen dat het niet gebeurt, maar het kan voorkomen dat je met pech langs de weg komt te staan in Frankijk. Wat doe je dan?

Frankrijk heeft geen wegenwachtorganisatie. Alleen dépanneurs mogen je helpen, die je kunt bereiken via het noodnummer 112. Zij slepen je auto eerst naar de garage in de buurt, daarna wordt er pas gekeken wat er mis is met je auto.

Het scheelt je een hoop gedoe als je een autoverzekering hebt met pechhulp in het buitenland. Dan bel je je verzekeraar gewoon en zij regelen de rest. Neem dus voordat je naar Frankrijk vertrekt een kijkje naar je autoverzekering. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk geld uitgeven aan pechhulp, des te meer je overhoudt voor je vakantie. Je autoverzekering vergelijken helpt hierbij. Dit doe je bijvoorbeeld op Geld.nl, een onafhankelijke vergelijkingssite met zeer groot aanbod autoverzekeringen.

Autovakantie Frankrijk tips

De verplichte regels in Frankrijk hebben we gehad. Maar wat is nog meer goed om op te letten als je met de auto naar Frankrijk gaat?

1. Pas op voor Franse nepagenten

De Franse politie heeft gewaarschuwd dat er nepagenten actief zijn op de Franse snelwegen. Ze laten je stoppen en halen kostbaarheden uit je auto terwijl ze je afleiden. Je herkent de nepagenten aan hun auto. Deze lijkt op een politieauto, maar heeft geen politielogo’s. De échte politie zou je ook nooit vragen te stoppen op de vluchtstrook. Een neppolitie-agent zou dit wel doen. Rijd dus snel door als je zo’n nepagent tegenkomt.

2. Handig om mee te nemen

De volgende spullen zijn altijd handig om in je auto te hebben, ook als je niet naar Frankrijk rijdt.

 • Reserve onderdelen
 • Startkabels
 • Powerbank
 • Afvalzakje voor in de auto
 • Wc-rol

3. Tanken in Frankrijk

Langs de Franse snelwegen vind je genoeg tankstations. Ze verkopen diesel (gazole), benzine (sans plomb) en E10, een vervanger van E95. Over het algemeen is tanken goedkoper in Frankrijk. Je tankt het goedkoopst bij stations bij supermarkten zoals Carrefour.

Rijd je een landelijke route? Tank dan ruim op tijd, gezien de tankstations hier ver uit elkaar liggen en niet 24 uur per dag open zijn.

4. Zwarte zaterdag in Frankrijk

Ga je met de auto naar Frankrijk op Zwarte Zaterdag? Probeer dan onderstaande snelwegen te vermijden. Hier kom je gegarandeerd vast te staan:

 • A1 tussen Lille en Parijs
 • A6 tussen Parijs en Lyon
 • A7 tussen Lyon en Marseille
 • A8 tussen Marseille en Nice
 • A9 tussen Avignon en Perpignan
 • A10 tussen Parijs en Bordeaux
 • A63 tussen Bordeaux en de Spaanse grens
 • alle snelwegen door de Alpen
 • de rondweg rond Parijs (Boulevard Périphérique)

Of een betere tip: vermijd gewoon Zwarte Zaterdag! Op een doordeweekse dag kom je sneller Frankrijk door.

Nu kun je voorbereid je auto instappen en rijden maar! Bon voyage!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*