Bella Italia: dit zijn de mooiste Italiaanse sportauto’s ooit!

Van de serene met sneeuw bedekte toppen van de Alpen tot de explosieve Etna op Sicilië. In de ruim 300.000 vierkante kilometer tussenliggende ruimte kent Italië meer sfeer, geschiedenis, eten en cultuur om creatieve geesten te prikkelen dan waar dan ook. Italianen hebben een geweldig gevoel voor stijl. Dat zien we niet alleen terug in de prachtige architectuur, maar ook op het gebied van auto-design. Italiaanse autofabrikanten zijn verantwoordelijk voor een aantal van de meest iconische auto’s ter wereld. Afkomstig van merken met een rijke geschiedenis. Zo waren Lancia en Lamborghini verlengstukken van de persoonlijkheden van hun oprichters, werd Maserati opgericht door een stel race-gekke broers en wist Enzo Ferrari dat het beter (en sneller) kon dan Alfa Romeo. Ook wij zijn liefhebber van de Italiaanse schoonheid. Daarom presenteren we je in dit artikel onze vijf favoriete Italiaanse sportauto’s.

Ferrari 250 GTO Berlinetta Lusso


Weinig auto’s zijn zo mooi als de Ferrari 250 GTO Berlinetta Lusso. Het was de allereerste straatauto van Ferrari. Haar lichaam bestond uit een reeks sierlijk gebogen lijnen, die van de voorste spatborden tot de achterspoiler liepen. Kenners noemen de Lusso ook wel een gedomesticeerde 250 GTO. Wild maar beheersbaar. De ‘normale’ 250 GTO was namelijk enkel gemaakt voor het circuit. Met een topsnelheid van 241 km/u was de Lusso de snelste en tevens meest luxueuze sportwagen van zijn tijd. Toen de Lusso in 1962 debuteerde op de Autosalon van Parijs, waren er slechts 350 exemplaren vervaardigd. De laatste 250 GT Berlinetta Lusso reed in 1964 de fabriek van Maranello uit. Leuk detail: een reguliere 250 GT ging vorige maand onder de hamer voor een recordbedrag van maar liefst 14 miljoen euro: het hoogste bedrag dat ooit voor een auto is geboden tijdens een veiling.

Lamborghini Espada


Je haat hem of je houdt ervan. Er is geen middenweg voor de Lamborghini Espada. Wij vinden het één van de meest ondergewaardeerde Italiaanse sportauto’s. De Espada wordt aangedreven door een vier liter V12 met 326 pk. De auto werd niet bepaald ontvangen als topper op gebied van styling, maar liefhebbers die de styling, luxe interieurvoorzieningen en sportieve bediening op prijs stellen, vinden hem prachtig. Met zijn lage daklijn, glazen fastback en zeer lange kap ziet de Espada er niet zo sportief uit als de hedendaagse Lamborghini’s, maar destijds was het één van de duurste Lamborghini’s op de markt. Met een productieaantal van 1224 stuks tussen 1968 en 1978 was het daarnaast ook nog eens één van de best verkochte Lamborghini’s van dat moment. Tegenwoordig koop je een tweedehands Espada uit 1972 voor ongeveer 130.000 euro.

Fiat 500 (1957 – 1975)


Ja, de nieuwe Fiat 500 is een geweldige auto, maar we hebben het hier over het kleine autootje dat gemaakt werd van 1957 tot 1975. De originele Fiat 500 produceerde slechts 13 pk. Maar wat het aan vermogen miste, maakte het meer dan goed in design. Goed onderhouden of gerestaureerde 500’s uit dat tijdperk kosten nu tienduizenden euro’s. En het is niet moeilijk om te zien waarom ze zoveel opbrengen: hun unieke charme en prachtige stijl maken dit Italiaanse snoepje een erg gewilde auto onder verzamelaars. De kleine dwerg tovert al sinds zijn ontstaan een lach op het gezicht van zijn bestuurder, medepassagiers en voorbijgangers. Ook de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson noemde de Fiat 500 zijn favoriete auto aller tijden.

Alfa Romeo 6C 2500 Sport


De moderne interpretatie van sportwagens kan worden herleid naar de late jaren ‘20 van Italië. Een van de meest succesvolle en mooiste auto’s werd destijds gemaakt door Alfa Romeo in een verscheidenheid van modellen. We hebben het over de spectaculaire 6C 2500 Sport en Super Sport. Het was pas na de Tweede Wereldoorlog dat de vandaag zo populaire versie van de 6C 2500 in productie ging op basis van het vooroorlogse model. De 6C 2500 Sport en Super Sport werden aangedreven door een 2,443cc zescilinder. Vooral interessant is het opvallende design. De vorm van de auto was aan de achterkant smaller dan aan de voorkant, wat leidde tot een ongebruikelijke voorbank voor drie passagiers en een gezellige achterbank voor twee passagiers.

Ferrari 275 GTB


Veertig jaar na de introductie wordt de 275 GTB nog steeds beschouwd als dée typische Ferrari. Een must voor elke serieuze verzamelaar. De 275 GTB combineerde de beste ontwerpelementen van de Ferrari 250 GTO raceauto en de 250 GT Berlinetta Lusso. De Ferrari had een lange, stuwende motorkap, een kleine, ovale radiatorinlaat, afgedekte koplampen, een uitgesproken bolling in de kap, een afgeknotte achterkant en een fastback-daklijn. De 275 GTB was de ultieme uitdrukking van de Ferrari-ideologie: een wegauto geschikt voor racen die perfect meekon met competitie modellen. Vorig jaar werd nog een Ferrari 275 GTB uit 1966 verkocht voor ruim twee miljoen euro.

Italiaans autodesign behoort tot de mooiste ter wereld. Klassieke Italianen zijn vandaag de dag enorm gewild onder verzamelaars, maar ook nieuwe Alfa’s, Fiats, Lamborghini’s en Ferrari’s doen het goed. La vita è bella met zo’n sportauto onder je kont! Ook in zo’n Italiaan rondrijden? Tweedehands vind je een groot assortiment Italiaanse auto’s op GasPedaal.nl. Zeker een kijkje waard!Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *