Is het keto dieet efficiënt?

Het keto dieet werd oorspronkelijk ontwikkeld om bepaalde vormen van epilepsie te behandelen. Het keto dieet is echter ook een enorm effectieve manier gebleken om af te vallen. Hier lees je wat het keto dieet zo goed maakt.

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet staat voor veel mensen haaks op alles wat ze over voeding hebben geleerd. De traditionele opvatting is dat je minder vet moet eten als je minder vet wilt zijn. Bij het keto dieet ga je juist grote hoeveelheden vet eten waardoor je veel gaat afvallen.

Bij het keto dieet gooi de verhoudingen tussen de macronutriënten volledig op zijn kop. Waar je voeding normaal gesproken voor 30% uit vetten bestaat ga je 80% van je calorieën uit vetten halen. De overige calorieën haal je uit eiwitten (15%) en uit koolhydraten (5%).

Onder normale omstandigheden haal je het grootste deel van je calorieën uit koolhydraten. De meeste mensen halen ongeveer 55% van hun calorieën uit koolhydraten. Koolhydraten worden door het lichaam afgebroken tot glucose (een enkelvoudig suikermolecuul) en dit is vorm waarin het als brandstof dient. Er wordt dan ook wel gezegd dat we op suikerverbranding draaien. Suiker is de voorkeursbrandstof van het lichaam, dit is omdat het weinig energie kost om hier energie uit te halen.

Het eten van al die suikers (koolhydraten) heeft effect op de bloedsuikerspiegel. En zoals je misschien weet heeft de bloedsuikerspiegel grote invloed op het proces van afvallen. Dit heeft te maken met de aanmaak van insuline die getriggerd wordt door schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Zodra de bloedsuikerspiegel omhoog gaat wordt er insuline aangemaakt. Deze insuline is nodig om de cellen te openen zodat je glucose kunnen opnemen. Insuline heeft echter nog meer functies in het lichaam. Dit hormoon zorgt er ook voor dat de vetcellen vet gaat vasthouden en opslaan. Wil je graag afvallen dan is het daarom van essentieel belang dat je een lage insulinespiegel hebt. Dit bereik je door minder koolhydraten te eten. Of zoals in het geval van het keto dieet: vrijwel geen koolhydraten meer.

Ketose

Het uitsluiten van koolhydraten zorgt ervoor dat het lichaam wordt gedwongen naar alternatieve energiebronnen te gaan zoeken. Deze worden gevonden in de vorm van vetzuren. Verzuren die uit de voeding afkomstig zijn en lichaamsvet. Het verbranden van vetten is iets wat in de oertijd normaal was. In tijden van schaarste was het lichaam aangewezen op de vetreserves. Tegenwoordig kennen we geen tijden van schaarste meer. Het lichaam staat daarom eigenlijk altijd in de suiker verbrand stand en maar zelden in de vet verbrand stand.

Met het keto dieet dwingen we het lichaam de vet verbrand stand in. Bij het verbranden van vetten komen ketonen vrij. Deze ketonen gebruikt het lichaam, in plaats van glucose, als brandstof. Deze staat van het lichaam, waarin het vetten verbrand, wordt ketose genoemd. Dit slaat op het verbranden van ketonen.

Het bijzondere aan de staat van ketose is dat vetverbranding vele malen efficiënter is dan anders. Het is letterlijk een andere metabole toestand waarin het lichaam verkeert. Omdat het lichaam zo efficiënt wordt in het verbranden van vetten, als het in ketose is, is het keto dieet zo efficiënt.

Wat te eten?

Bij het keto dieet eet je hoofdzakelijk vetten. Als je alleen maar vetten zou eten dan zou je gezondheid achteruit gaan. Je zou dan allerlei vitamines niet meer binnen krijgen. Door het eten van vetten zou je ook last van constipatie krijgen. Daarom eet je naast vetrijke voeding ook veel groente. Groente bevatten veel vitamines en mineralen waarvan er een aantal niet voorkomen in vetrijke voeding. Zo worden tekorten aan vitamines en mineralen voorkomen. Groenten zijn overigens arm aan koolhydraten, wat een voorwaarde is bij het keto dieet. Uitgezonderd zijn de zetmeelrijke groenten zoals aardappel, rode bietjes, wortel, bruine bonen en pastinaak.

Groenten zijn tevens een goede bron van vezels. Deze zijn nodig om de stoelgang soepel te houden en verstoppingen te voorkomen.

Bij het keto dieet is het niet de bedoeling om alles wat vet is maar te gaan eten. Te veel verzadigde vetten zijn nadelig voor de gezondheid. Het is daarom goed om zoveel mogelijk voedingsmiddelen te kiezen die onverzadigde vetzuren leveren. Vetrijke voedingsmiddelen die gezond zijn en binnen een verantwoord keto dieet passen zijn vlees, vette vissoorten, avocado, noten, vol vette kaas en eieren.

Is het gevaarlijk?

Een veel gehoorde vraag is of het keto dieet gevaarlijk is. Deze vraag is niet zo raar, aangezien je extreme hoeveelheden vet gaat eten. Op de eerste plaats is het keto dieet een dieet wat je maar een beperkte tijd volgt; tot dat je streefgewicht bereikt is. Dit maakt de kans kleiner op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. De meest gehoorde klacht bij het keto dieet is constipatie. Als je hier gevoelig voor bent dan is het nog belangrijker om voldoende groenten te eten en vooral voldoende water te drinken.

Een andere klacht is de keto griep. Dit is echter alleen in de eerste dagen van het dieet. De keto griep is geen echte griep maar een periode waarin je griepachtige klachten krijgt. Deze keto griep heeft te maken met het feit dat je lichaam moet overschakelen van suikerverbranding naar vetverbranding. De effecten van de keto griep zijn te minimaliseren door voldoende water te drinken en voldoende natrium (zout) in de voeding op te nemen. De keto griep is namelijk het gevolg van het afdrijven van vocht als je stopt met het eten van koolhydraten. Glucose wordt opgeslagen in de vorm van glycogeen. Glycogeen bindt vocht aan zich. Met het uitputten van de glycogeenvoorraden verlies je 3 tot 4 liter vocht. Dit geeft een verandering in je vochthuishouding en de mineralen die daar bij betrokken zijn. Het is daarom goed om veel te drinken en om een klein beetje extra zout in je eten te doen. Het natrium zorgt ervoor dat je vocht beter kunt vasthouden.

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *