Hoe weet ik of ik de juiste kabel heb?

De juiste kabel vinden voor een apparaat kan best lastig zijn. Vooral de stekkers van Display Port en HDMI lijken sterk op elkaar en het gebeurt dan ook vaak dat ze met elkaar verwisseld worden. Toch komen de groottes van beide kabels niet precies overeen, zodat je niet een Display Port kabel kunt aansluiten op een HDMI aansluiting. En dat zijn niet de enige kabels die er zijn. Denk bijvoorbeeld aan een DVI aansluiting, VGA of USB C / Thunderbolt 3.

Het verschil tussen analoog en digitaal

Om te weten te komen welke aansluitingen je het best kunt gebruiken bij bijvoorbeeld het aansluiten van je nieuwe PlayStation op je huidige televisie, kun je het best even kijken in de installatie boekjes. Daar staat altijd aangegeven welke aansluitmogelijkheden je hebt. De nieuwste game consoles hebben digitale aansluitingen. Maar als je je oude Nintendo uit de jaren ’90 wilt aan gaan sluiten, heb je analoge kabels nodig. Een voorbeeld van dergelijke kabels is bijvoorbeeld de bekende tulp stekker, die audio en video samenbrengt.

Als je een beeldscherm of televisie hebt met een analoge aansluiting, ben je aangewezen op VGA, DVI-A en DVI-I. Voor de digitale aansluitingen heb je de keuze tussen HDMI kabel, DisplayPort, Thunderbolt / USB C, DVI-D en DVI-I. Beide kabels worden nog wel gebruikt, maar digitale aansluitingen bieden van een veel beter en kleurrijker beeld.

Doel van de aansluiting

Als je de juiste kabel wilt kiezen, moet je eerst weten of beide apparaten dezelfde aansluiting hebben. Daarmee kun je een aantal aansluitingen al wegstrepen. Heeft je computer wel een VGA-aansluiting, maar je beeldscherm niet? Dan kun je geen VGA-aansluiting gebruiken. De meeste computers van de afgelopen tien jaar hebben wel HDMI of Display Port. Dat geldt ook voor beeldschermen, dus kun je één van deze kabels gebruiken.

Bovendien maakt het ook uit wat je met de kabel wilt gaan doen. Gamen in 4K of snel data overzetten doe je bijvoorbeeld met USB C of Thunderbolt (Apple). Wil je vooral videobeelden bekijken, dan kun je dat het beste doen met HDMI. Maar HDMI kun je niet goed gebruiken voor signaal over een langere afstand. Met Display Port of VGA is dat geen probleem. Lees je dus goed in voordat je een kabel koopt.

Mannelijk of vrouwelijk?

Het is bovendien ook belangrijk om te letten op het verschil tussen een mannelijke of vrouwelijke aansluiting. Op vrouwelijke aansluitingen kun je de kabel aansluiten. Deze aansluitingen vind je op ontvangende apparaten, zoals een beeldscherm of televisie. Een mannelijke aansluiting gebruik je om het signaal naar een doel te sturen. Deze aansluiting sluit je aan op een vrouwelijke aansluiting. De kabels zijn in allerlei soorten te koop: van mannelijk naar mannelijk, van mannelijk naar vrouwelijk of van vrouwelijk naar vrouwelijk.

Lees ook deze artikelen