Do you even lift? Nieuw onderzoek zegt dat gewichtheffen de kans op hartproblemen enorm vermindert

Als je dit jaar (of welk jaar dan ook) niet de moeite hebt genomen om naar de sportschool te gaan, kan dit een goede reden zijn om te beginnen.

Volgens nieuw onderzoek van Iowa State University kan het tillen van gewichten voor minder dan een uur per week je risico op een hartaanval of beroerte met 40 tot 70 procent verminderen.

Twee setjes bankdrukken

“Mensen denken misschien dat ze veel tijd moeten besteden aan het tillen van gewichten, maar slechts twee sets bankdrukken die minder dan 5 minuten duren, kunnen effectief zijn,” zei DC Lee, universitair hoofddocent kinesiologie aan de Iowa State University.

Wat interessanter is aan deze relatie tussen weerstandstraining en hart- en vaatziekten is de impact van de soorten workouts. Onderzoekers ontdekten dat de voordelen van krachttraining onafhankelijk waren van cardio-gebaseerde activiteiten zoals hardlopen, wandelen en fietsen.

Hardlopen? Nah!

Dit suggereert dat gewichttraining alleen voldoende is om een ​​persoon in het gezonde hartbereik te duwen zonder de aanbevolen niveaus van aërobe activiteit te moeten halen. Hardlopen? Nooit van gehoord.

Professor Lee en zijn team kwamen tot deze conclusie dankzij hun onderzoek naar de gegevens van 13.000 volwassenen uit een studie van het Aerobics Center. Het programma omvatte het meten van drie cardiovasculaire gezondheidsuitkomsten, waaronder:

– Hartaanvallen en beroertes die niet tot de dood hebben geleid
– Alle cardiovasculaire gebeurtenissen inclusief overlijden
– Elk type van overlijden.

Uit deze analyse leidden Lee en zijn team de conclusie dat weerstandsoefening het risico voor alle drie vermindert. “De resultaten zijn bemoedigend, maar zullen mensen gewichtheffen een deel van hun levensstijl maken? Zullen zij het doen en eraan vasthouden? Dat is de vraag, zegt Lee.

Spieren shockeren

De sleutel is om de spieren te shockeren door stapsgewijs gewicht toe te voegen. Het hele jaar door 10 kilogram tillen zal dus niet veel voor je hart doen. “Spier is de krachtcentrale om calorieën te verbranden. Het opbouwen van spieren helpt je gewrichten en botten te bewegen, maar ook zijn er metabolische voordelen. Ik denk niet dat dit genoeg wordt gewaardeerd.”

“Als je spieren opbouwt, zelfs als je niet aëroob actief bent, verbrand je meer energie omdat je meer spieren hebt. Dit helpt ook obesitas te voorkomen en biedt voordelen op de lange termijn voor verschillende gezondheidsresultaten.”

Klinkt goed, dat wordt dumbells smijten komend jaar!

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *