3 belangrijke levenslessen van Marcus Aurelius

Er zijn bepaalde boeken die je leven enorm kunnen beïnvloeden. Zoveel zelfs, dat je de behoefte voelt om ze niet alleen te koesteren, maar om de kennis die je met hen hebt verzameld te delen met de wereld. Meditations van Marcus Aurelius is een van die boeken.

Marcus Aurelius

Marcus Aurelius was een filosoof die toevallig ook de keizer van Rome was, op dat moment de machtigste positie op aarde. Zijn keizerrijk duurde 19 jaar van 161 tot 180. Gezien de neiging tot macht om corrupte en krom trekkende geesten, is het bijna een wonder dat Aurelius tijdens zijn regering zo’n nederig, intelligent en wijs persoon bleef. Aurelius schreef veel van zijn woorden van algemene levenswijsheid in een autobiografisch formaat dat ogenschijnlijk bedoeld was voor privégebruik, maar na zijn dood werd het openbaar. Vandaag de dag wordt het beschouwd als een van de belangrijkste werken van de stoïcijnse filosofie: de filosofie die draait om hoe je een goed leven kunt leiden door je te concentreren op dingen die je kunt beheersen en accepteren wat buiten je macht ligt.

Hier zijn 3 belangrijke levenslessen die in het briljante boek vermeld staan:

Les 1: Behoud de objectiviteit van het denken

Een centraal principe dat in Meditations en in de hele Stoïcijnse filosofie in het algemeen wordt gevonden, is het idee dat neurotische neigingen zoals depressie en angst zich bij mensen voordoen, niet vanwege gebeurtenissen die zich tijdens hun leven voordoen, maar vanwege de gebrekkige manieren waarop we over hen denken. In feite ligt dit idee aan de basis van een van de meest gerespecteerde en effectieve hedendaagse depressie- en angstbehandelingen – cognitieve gedragstherapie (CBT). Dus het zijn niet de gebeurtenissen zelf die je naar beneden halen; het is hoe je ze waarneemt door vervormd denken. Het einddoel is om een ​​houding van totale objectiviteit te handhaven ten opzichte van de gedachten die in je opkomen over mensen of gebeurtenissen, zodat je geen fouten maakt op de manier waarop je denkt dat je er uiteindelijk pissig, ellendig of angstig van wordt.

Les 2: Je leeft alleen in het heden

“De langst geleefden en degenen die het eerst zullen sterven, verliezen hetzelfde. Het heden is alles wat ze opgeven, omdat het heden alles is wat je hebt”, schrijft Aurelius in Meditations. Als je erover nadenkt, is er dan nog een andere echte manier om te leven dan door het huidige moment te omarmen en er ten volle van te genieten? Als je je zwaar identificeert met je ego, denk je misschien dat je je ervaringen en herinneringen hebt om op terug te vallen, alsof je verleden dit tastbare ding is dat echt bestaat. Je kunt ook veel tijd besteden aan fantaseren over of vrezen voor de toekomst. Het advies in dit boek is echter relevant en je zult vergelijkbare ideeën vinden in de oosterse tradities zoals zen en taoïsme. Doe gewoon je best om onwrikbaar deel te nemen aan het leven zoals het nu gebeurt, niet over vijf jaar of vijf minuten.

Les 3: Focus niet op wat andere mensen denken

In een tijd waarin mensen zich zo zwaar concentreren op wat anderen denken dat ze foto’s vervalsen voor op Instagram en Facebook, is deze les redelijk bijzonder. Het advies van Aurelius is dat “niets dat in de geest van iemand anders speelt je kan schaden”. Mensen geven tegenwoordig veel te veel gewicht aan de meningen van anderen, met name op sociale media. Als je meer tevreden wilt zijn met jezelf, stop dan met focussen op wat er in de gedachten van anderen gebeurt omdat het je niet kan schaden.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *