5 redenen waarom een powernap goed voor je is

Een dutje doen wordt vaak gezien als luiheid of een teken van slechte motivatie. Maar niets is minder waar. Een bescheiden dutje tijdens de middaguren stelt je in staat om net zo fris wakker te worden als een madeliefje met alle kracht die je nodig hebt om je de rest van de dag door te brengen zonder afhankelijk te zijn van kunstmatige stimulantia. En wetenschappers zeggen dat mensen die drie keer per week minstens 30 minuten per keer slapen langer leven dan degenen die dat niet doen. Langer leven niet genoeg voor jou? Hier zijn nog 5 redenen waarom een ​​dutje het beste is wat je de hele dag kunt doen.

Een beter geheugen

Een dutje doen kan de waarde van een studiesessie verhogen. Zelfs een dutje van 20 minuten kan onze geest zuiveren, helpen bij het consolideren van al geleerde informatie en ons brein in staat stellen nieuw materiaal sneller en effectiever op te halen. Zelfs in de vroege stadia van de slaap beginnen de hersenen adenosine op te ruimen – een chemische stof die wordt gecreëerd terwijl we werken en leren. Dit betekent dat wanneer we wakker worden, het brein nu meer informatie kan verzamelen, omdat het extra vrije ruimte heeft. Een iets langer dutje van 60 – 90 minuten heeft nog meer voordelen; en bootst een goede nachtrust na die ons in staat stelt om twee keer zo snel te leren.

Meer alertheid

Terwijl de dag vordert, verliezen we veel energie. Ons brein begint te dwalen als een manier om ons minipauzes te geven van wat we ook doen. Gewoonlijk betekent dit slechts een daling van de productiviteit; maar bij sommige banen kan dit een ramp betekenen. Onderzoek wijst uit dat dutjes van 20 – 40 minuten dit probleem kunnen verhelpen; zodat mensen die een kort dutje doen alerter zijn, beter en sneller reageren en minder fouten maken. Hersenscans tonen aan dat mensen die dutjes doen beter presteren bij taken omdat hun hersenen beter functioneren.

Betere cardiovasculaire gezondheid

Dutjes helpen bij het verminderen van onze slaapschuld; en hebben dus verschillende gezondheidsvoordelen. Korte dutjes (30 minuten minder) in het bijzonder zijn het nuttigst, omdat ze geen gezondheidsproblemen veroorzaken die soms worden veroorzaakt door juist te láng slapen. Een studie wees uit dat mensen die elke dag heel weinig slapen, een significant hoger risico hebben op hypertensie en hartproblemen. Dutjes helpen vermoeidheid te verminderen en stellen ons lichaam in staat om zichzelf beter te herstellen. Natuurlijk wordt dit voordeel van korte dutjes het best bereikt in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging.

Bevordert de creativiteit

Zoek je ergens een ​​creatieve oplossing voor, maar kun je nergens op komen? Probeer dan een dutje te doen. Mensen ervaren snelle verbeteringen in creatief denken en probleemoplossing na zelfs een korte periode van slaap. Dit kan gebeuren omdat het brein verbindingen maakt tussen verschillende delen van informatie zonder dat onze bewuste gedachte het in zich meedraagt. Het kan ook zijn dat de rechter hemisfeer van het brein – het deel dat wordt geassocieerd met creatief en lateraal denken – de blokkades in ons denken opruimt terwijl we dutten.

Het vermindert stress

Zelfs een dutje van 10 minuten kan stress verminderen en ons ontspannen maken. Een dutje fungeert als een minivakantie en stelt onze stressniveaus opnieuw in; zodat we ons verzorgd en klaar voelen om onze volgende taak aan te pakken. Het beste is dat we dit voordeel kunnen krijgen, zelfs als we niet echt in slaap vallen. Alleen de handeling van rusten en onszelf een paar minuten focussen is genoeg om stress te verminderen.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *