Maakt meer seks ons echt gelukkiger?

Seks is lekker en we hebben hier op Mannenblog geregeld aangetoond dat een frequente wip ook nog eens heel gezond voor je is.

Meer of minder seks?

Maar wat nu weer blijkt uit een recent onderzoek, daar snappen we dan weer helemaal niets van. Volgens een onderzoek van Carnegie Mellon blijkt namelijk dat stelletjes die het aantal keer dat ze seks hebben verdubbelden, juist minder seksueel plezier rapporteerden én minder gelukkig waren. Héél vreemd. Want uit eerdere onderzoeken blijkt namelijk dat seks het geluk verhoogt en dat méér seks juist enorm goed is voor ons geluksgevoel:

• In een onderzoek onder 16.000 Amerikaanse volwassenen ontdekten Zweedse gedragseconomen dat verviervoudiging van de seksuele frequentie van eenmaal per maand tot eenmaal per week het geluk sterk verhoogde. Net zoveel als een extra 50.000 euro op de bank.
• Gedragseconomen van Princeton vroegen 1.000 vrouwen welke levensactiviteiten hen het gelukkigst lieten voelen. Seks stond met stipt op één.
• Psychologen van de Universiteit van Texas vroegen 442 mannen en vrouwen waarom ze seks hebben. De belangrijkste reden: “Plezier.”

Dus waarom verschilt dit recente rapport van eerdere studies? Het antwoord is simpel: in plaats van algemene vragen te stellen over seksuele frequentie en geluk, hebben de Carnegie Mellon-onderzoekers paren daadwerkelijk opgedragen hun seksuele frequentie te verhogen. Met andere woorden: “Ga naar huis en heb twee keer zoveel seks”.

Proefpersonen

Dat werkt natuurlijk voor geen meter! De proefpersonen waren 64 vrijwillige, getrouwde, heteroseksuele paren die minstens één keer per maand de liefde bedreven. Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh onderzochten hun geluk in het algemeen, hun seksuele frequentie en hoe ze zich voelden over hun vrijen. De onderzoekers vertelden vervolgens de helft van de groep om hun leven zoals gewoonlijk te leven, maar vroegen de andere helft om hun seksuele frequentie te verdubbelen.

De groep die hun leven leidde zoals altijd, bleef net zo gelukkig als ze was geweest, maar de koppeltjes die twee keer zoveel seks moesten hebben, verrasten de onderzoekers door minder geluk en erotische bevrediging te rapporteren. Want wat blijkt? Mensen hebben duidelijk hun eigen ideeën over hoeveel seks ze willen hebben en deelnemers kwamen in opstand tegen de instructies van onderzoekers om hun frequentie te verdubbelen.

Hete verlangens

Nieuwe geliefden kunnen vaak niet van elkaar afblijven, maar na zes maanden tot twee jaar eindigt de hete en sexy periode en de overgrote meerderheid van langdurig koppels krijgt te kampen met wensverschillen. Eén partner wil bijna altijd meer seks dan de ander, wat voor veel conflicten kan zorgen. Verschillende verlangens zijn een belangrijke reden waarom stelletjes sekstherapeuten raadplegen en zelfs dat stellen uit elkaar gaan.

Dus wat is nou een beetje het werkelijke gemiddelde? Ook dát is natuurlijk onderzocht. De seksuele frequentie van paren varieert enorm, van nooit tot meer dan één keer per dag, maar tijdens de gemiddelde maand hebben paren onder de 40 meestal drie of vier keer seks, terwijl paren boven de 40 het twee of drie keer doen.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *