De vechtsport van de toekomst: Unified Weapons Master (UWM)

Liefhebbers van vechtsporten hoeven zich tegenwoordig totaal niet meer te vervelen. Waar je vroeger enkel nog af en toe een bokswedstrijd op tv zag, worden sporten als kickboksen en Mixed Martial Arts (MMA) steeds populairder. Toch verbleken dit soort gevechten als je ze vergelijkt met oude gladiatorengevechten, waar krijgers zich niet in hoefden te houden met het gebruik van zwaarden en bijlen.

Om weer een stapje terug de tijd in te doen naar de gevechten van toen, ontwikkelde de Australische start-up Chiron Global de hybride martial art Unified Weapons Master: een full contact sport waarbij wapens naar hartenlust gebruikt kunnen worden, zonder de bloedige consequenties die in de oude arena’s zichtbaar waren. Het bedrijf ontwikkelde hiervoor het Lorica harnas, een speciaal gemaakt pak dat de drager beschermt tegen klappen van buitenaf.

Het Romeinse leger

“Van alle 303 soorten vechtsporten, zijn er 96 gebaseerd op het gebruik van wapens. Deze vervagen in vergetelheid, omdat er geen plek is waar atleten deze vechtsporten veilig kunnen beoefenen en wedstrijden kunnen doen”, zegt mede-oprichter en CEO David Psyden die samen met Justin Forsell in 2009 met het idee voor UWM kwam. De mannen bouwden een prototype in nauwe samenwerking met martial artists en pantser-experts. “We bestudeerden ontwerpen uit het Romeinse leger tot en met de 15e eeuw en tot hedendaagse motorcross gear”, zegt Pysden.

De Lorica’s bevatten sensoren die de locatie en de kracht van de impact meten, welke gegevens vervolgens worden ingevoerd in een medische databank. “We verzamelen gegevens over hartslag, lichaamstemperatuur, breuken en andere schade aan het lichaam”, zegt Pysden. “Dat vormt de basis voor onze scoresysteem.” De krijgers zullen wapens naar keus gebruiken en succesvolle hits bepalen uiteindelijk de winnaar. De metingen bepalen of de hits voldoende schade aan zouden richten om iemand zonder pantser dodelijk te verwonden. Maar voel je dan helemaal niets als je geslagen wordt in dit pak van kevlar en koolstofvezel? Dat dan weer wel. “Je voelt het absoluut als je geraakt wordt, dit is een sport voor wereldklasse atleten. Maar het is alsnog beter dan het echte alternatief”.

Sportscholen

Unified Weapons Master hoopt dit jaar nog globaal gelanceerd te worden. In eerste instantie zullen er kleinere evenementen worden georganiseerd om meer data te vergaren en de software te perfectioneren, maar uiteindelijk zal de sport ook op tv moeten komen. “Op lange termijn zien we deze sport ook in sportscholen getraind worden”, aldus Psyden. Ook zal er meer onderzoek gedaan moeten worden naar het gebruik van scherpe wapens zoals samurai-zwaarden, die nu nog onvoldoende metingen teweeg brengen.

Lees ook deze artikelen