Uit de oude doos: de 5 meest flitsende bakkies uit de jaren ‘80

Denk je aan de jaren ’80, dan denk je aan spijkerjasjes, housemuziek, bizarre kapsels en natuurlijk de over-the-top actiefilms van helden als Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stalone. Maar terwijl het gros van die zaken vandaag zijn charme wel heeft verloren, zijn de grandioze auto’s uit die tijd nog altijd extreem geliefd. Of je nu fervent autoliefhebber bent, een verzamelaar van klassieke auto’s of gewoon zin hebt in een pure injectie van 80’s-nostalgie: deze verzameling van de vijf coolste auto’s uit de jaren ‘80 – die je nog gewoon tweedehands op een site als GasPedaal.nl vindt – neemt je gegarandeerd mee op een trip down memory lane.

Porsche 959

Toen de Porsche 959 meer dan drie decennia geleden werd uitgebracht, was het een geweldige combinatie van techniek en ontwerp. De wagen werd ontwikkeld om circuitrecords te verslinden met zijn dubbele turbomotoren, ongeveer 450 gierende pk’s onder de motorkap, vierwielaandrijving en een topsnelheid van net onder de 350 kilometer per uur. En dat deed het. De auto maakt tegenwoordig deel uit van de persoonlijke collectie van sterren als Jerry Seinfeld en Bill Gates, en kan natuurlijk op deze lijst van iconische 80’s bolides niet ontbreken. Het was een technisch meesterwerk dat het herkenbare Porsche-ontwerp jarenlang zou beïnvloeden.

DeLorean DMC-12

Geen lijst van iconische auto’s uit de jaren ’80 is compleet zonder de auto die duizenden kinderen introduceerde aan de wereld van vleugeldeuren én tijdreizen. We hebben het natuurlijk over de DeLorean DMC-12, de grijze bolide waarin Marty McFly in de Back to the Future-reeks door de tijd scheurde. De auto is niet snel, is duur in onderhoud en is zelfs niet echt een sportwagen, maar damn, hij blijft cool! De unieke Giorgetto Giugiaro carrosserie, de geborstelde roestvrijstalen buitenzijde en de vleugeldeuren zijn allemaal geweldige verkooppunten. Bovenal, blijft de Delorean DMC-12 de hoofdrol-auto spelen in de Back to the Future-franchise die deze auto vandaag de dag nog steeds tot een gewild verzamelobject maakt. Er zijn er zelfs maar 9.000 van gemaakt!

Ford Mustang GT

Er zijn mensen die de jaren ’80 als de ondergang van het Ford Mustang-ontwerp zien, dat zijn waarschijnlijk dezelfde mensen die ananas op hun pizza eten… De iconische Ford Mustang GT uit de jaren ’80 is namelijk met zijn klassiek Amerikaanse ontwerp een pure bad-ass auto. Strakke lijnen, een rauw geluid en perfecte performance waren de ingrediënten in deze 80’s auto-cocktail. Niet voor niets scheurde Michael Douglas de Ford Mustang GT door de straten in een zenuwslopende achtervolgingsscène in Basic Instinct. Hedendaags prijzen verzamelaars vooral het unieke Mustang GT geluid uit die tijd, die daarna nooit meer werd nagebootst.

Ferrari F40

Veel mensen vonden de F40 te grof en ongeraffineerd toen hij voor het eerst werd geïntroduceerd door Enzo Ferrari in 1987. De door Pininfarina ontworpen coupé had namelijk geen motor remmen, tractiecontrole of stuurbekrachtiging. Toch beseften liefhebbers al snel dat haar schoonheid juist was geworteld in de eenvoud van de wagen. De F40 markeerde namelijk Ferrari’s terugkeer naar het maken van pure performance machines zonder al te veel poespas. Het was de eerste wegauto die een volledig koolstofvezel lichaam bevatte, iets dat op dat moment nog relatief exclusief was voor de Formule 1. De auto was uiteindelijk de laatste Ferrari uit de hand van Enzo Ferrari, maar hij zorgde er met de F40 persoonlijk voor dat het merk onder zijn naam alleen het beste zou uitbrengen.

Audi Quattro

De Audi Quattro werd geïntroduceerd op de Autosalon van Genève in 1980. Na de introductie duurde het niet lang voor de Audi Quattro de rallywereld naar een compleet nieuw niveau bracht. Temidden van Groep B rally auto’s met schijnbaar oneindige kracht, wist de Quattro zichzelf te positioneren als een ongelooflijke bazenauto. Dit kwam niet alleen door zijn All-Wheel-Drive (de eerste in een rallyauto), maar ook door zijn onconventionele 5-cilinder turbomotor. Tegenwoordig zijn turbo’s en AWD synoniemen van WRX’s en EVO’s, maar de Audi Quattro was hierin de absolute voorloper in de wereld van productieauto’s. Dat vinden wij best een plaatsje in deze lijst waard!

‘Vroeger was alles beter’, zullen we onze kinderen ooit vertellen. Geloven ze je niet? Laat ze dan dit lijstje van 80’s auto’s zien en laat de legendes voortleven. Check deze en meer wagens uit de jaren ’80 snel op GasPedaal.nl!



Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *