Organiseer je thuiswerkplek

Thuiswerken is al een tijdje de norm. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd: we beginnen collectief te verlangen naar meer interactie, variatie en koffieklets met de collega’s. Velen konden zich niet inbeelden dat ze het volledige vertrouwen van hun baas zouden krijgen om hun werk thuis naar behoren uit te voeren. Toch hebben we met z’n allen bewezen dat thuiswerken wel degelijk mogelijk is én in bepaalde gevallen zelfs productiever kan zijn dan 5 dagen op 7 verplicht vanop kantoor werken.

Het nieuwe normaal

Veel werknemers verkiezen thuiswerk intussen boven naar kantoor gaan om te werken. Logisch, want het brengt veel voordelen met zich mee. Afspraken bij dokters en specialisten zijn makkelijker in te plannen, we kunnen tussen meetings door even een snelle boodschap doen en als een van de kinderen ziek is, kunnen we voor hen zorgen en tegelijk nog wat werk verrichten. Focus en discipline zijn dan weer enkele van de uitdagingen die thuiswerken met zich meebrengt. We hebben immers geen collega’s rondom ons waarmee we snel even zaken kunnen afstemmen en als er geen dringende deadlines zijn, is het verleidelijk om te rusten of even iets anders te doen.

Organisatie en structuur

Door onze werkplek binnenshuis goed te structureren om op een georganiseerde manier te werk kunnen gaan, vergroten we de kans op optimale resultaten. En dat begint wel degelijk bij het structureren van je omgeving. Zorg dat je op je bureau of in je werkkamer enkel werkgerelateerde zaken opbergt en dat enkel het hoogstnodige in het zicht ligt. Zo vermijd je afleiding. Laptop en notebook, dossiers en een headset zijn tegenwoordig standaarduitrusting. Andere kantoorbenodigdheden en zaken die je slechts sporadisch nodig hebt, kun je opbergen in een kast. Heb je ze toch regelmatig nodig, maar wil je ze uit het zicht? Dan gebruik je een handige opbergbak. Het voordeel van zulke opbergbakken is dat je ze ook nog eens kunt labelen en zo dus snel terugvindt wat je nodig hebt.

Mag het ook wat meer zijn?

Het hoeft uiteraard niet alleen maar praktisch en handig te zijn, een werkplek moet natuurlijk ook je creativiteit stimuleren en mag er best leuk uitzien! Je brengt er namelijk heel wat tijd in door. Met enkele hippe bureau accessoires, bijvoorbeeld allemaal in dezelfde kleur, maak je je bureau wat speelser. En de uniformiteit van eenzelfde kleur brengt tegelijkertijd rust op je bureau. Hou je van groen? Dan is het zeker een goed idee om je te omringen met enkele mooie plantjes. Zo wordt thuiswerken elke dag net een beetje aangenamer.

Lees ook deze artikelen