3 redenen waarom je in 2021 zonnepanelen zou moeten aanschaffen

Zie jij ook steeds meer huizen voorzien worden van zonnepanelen, maar twijfel je nog steeds of die dingen wel écht iets voor jou zijn? Nou, dan is de tijd aangebroken om die twijfel om te zetten in actie! Zonnepanelen zijn anno 2021 betaalbaarder en efficiënter dan ooit, wat betekent dat de aanschaf van zonnepanelen je vrijwel zeker veel geld kan besparen. Vandaag geven we je 3 redenen waarom het aanschaffen van zonnepanelen absoluut bovenaan je to-do lijstje zou moeten staan. Lees je mee?

First things first: zo zit het met de subsidie en salderen

De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van zonnepanelen. Tot een paar jaar geleden was er een voordelige subsidieregeling voor particulieren: zij konden maximaal 650 euro terugkrijgen op de aanschaf van zonnepanelen. Deze subsidie bestaat niet meer, maar er zijn nog wél volop mogelijkheden. Zo kun je de 21% btw, die je betaalt voor de aanschaf en installatie voor zonnepanelen, terugvragen via de Belastingdienst. In het geval van 10 zonnepanelen kopen is dat al snel 750 euro!

Daarnaast zijn er in 2021 nog steeds gemeentelijke subsidies aanwezig, maar of je hiervoor in aanmerking komt kun je het beste checken bij jouw eigen gemeente. Daarnaast is ook de zogenaamde salderingsregeling verlengd tot 2023. Dit ‘salderen’ gebeurt wanneer je teveel opgewekte stroom teruglevert aan het stroomnet. Na 2023 zal deze regeling tot 2031 langzaam worden afgebouwd, maar tegen die tijd heb jij je zonnepanelen zeer waarschijnlijk al terugverdiend.

1. Bespaar geld op je energierekening

Dit is voor veel mensen de grootste reden om zonnepanelen aan te schaffen: het verlagen van de energierekening. Met één zonnepaneel bespaar je jaarlijks zo’n 60 euro aan energiekosten. Dat lijkt niet veel, maar dat verandert al snel zodra je meer panelen plaatst. Tien panelen besparen je uiteindelijk zo’n 600 euro, uitgaande van ongeveer 2.600 kWh elektriciteit. Momenteel betaal je voor de aanschaf van c.a. 10 panelen ongeveer 4.600 euro, inclusief installatie. Met zonnepanelen wek je in eigen beheer stroom op, dat je vervolgens dus weer kunt salderen bij je energieleverancier. En dat betekent onderaan de streep een flinke verlaging van je energierekening. Met een terugverdientijd van zo’n 7 jaar én een levensduur van c.a. 25 jaar, profiteer je dus ruim 18 jaar van gratis stroom.

2. Je verhoogt de waarde van je woning

Een ander voordeel van zonnepanelen is de stijging van de huiswaarde. De prijs van een gemiddelde zonne-installatie op het dak wordt over het algemeen terugverdiend in de verkoopprijs van het huis. Deze verduurzaming van de woning zorgt voor een gunstigere energielabel en lagere maandlasten, maar is om precies dezelfde redenen ook nog eens heel aantrekkelijk voor potentiële woningkopers. Huizen met energielabel A leveren gemiddeld 10% meer op bij verkoop dan een verder identieke huizen met label D, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Zonnepanelen zijn een geweldige stap in de juiste richting om je huis te vergroenen én meer geld waard te laten worden.

3. Een bijdrage aan het milieu

Dat zonnepanelen goed zijn voor de portemonnee, dat moge dus duidelijk zijn. Maar een andere zeer belangrijke redenen om zonnepanelen te nemen, is dat ze ook nog eens heel erg goed zijn voor het milieu (niet gek dat veel hotels en resorts óók kiezen voor zonne-stroom). Een zonne-installatie met zonnepanelen heeft na ongeveer 3 jaar voldoende energie bespaard om quitte te staan met de productie ervan. Dat betekent dat je bij een levensduur van 25 jaar zo’n 22 jaar het milieu aan het sparen bent. Over een periode van 25 jaar kun je uitgaan van een besparing van 24.300 kg CO2!

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *