Het best beschermde huis aller tijden? Dit was de villa van Al Capone!

Je hoeft geen beruchte crimineel te zijn om de Miami Mansion van Al Capone te bezitten, maar je moet wel net zoveel geld hebben. Formeel bekend als 93 Palm, werd dit gigantische landgoed bewoond door de gangster van 1928 tot aan zijn dood, bijna 20 jaar later. Daar zal de slotenmaker best wat goede sloten op hebben gezet, destijds!

Het pand ligt aan de waterkant van de exclusieve wijk Palm Island en is enkele jaren geleden gerestaureerd in de voormalige glorie ten tijde van de drooglegging in Amerika. De compound bestaat uit zeven slaapkamers en vijf badkamers verspreid over de hoofdvilla, een pension en een zwembadcabana, allemaal met uitzicht op een 227.124 liter gevulde zwembad en uitzicht op Biscayne Bay. Voor een extra gevoel van veiligheid wordt de hele compound beschermd door een 7-meter hoge muur.

Complete renovatie

Iets meer dan een jaar voordat het 93 jaar oude historische huis zou worden gekocht door Europees voetbalagent Mino Riaola voor 9 miljoen dollar in augustus 2016, onderging het landgoed een grote renovatie onder leiding van het in Miami gevestigde, door Italianen gerunde MB America. Volgens Marco Bruzzi, CEO van MB America, was het pand eerder verworven voor ongeveer 8 miljoen dollar met meer dan 1,4 miljoen dollaraan renovaties. De architectuur en het ontwerp van de renovatie van de Capone-compound werd geleid door mede-oprichter en architect van MB America, Monica Melotti.

Het twee verdiepingen tellende huis is overspoeld met wit – bekroond met witte terra-cotta dakpannen (die waarschijnlijk oorspronkelijk rood waren), en geaccentueerd met witte luifels. Binnen is de renovatie van de eerste verdieping grotendeels voltooid, terwijl de bovenverdieping nog steeds is uitgehold. Een grote, overdekte loggia aan beide zijden van de woonkamer flankeert het huis, bedoeld voor natuurlijke koeling en cross-ventilatie voor de dagen toen airconditioning nog niet bestond.

Ventilatie

Het huis heeft nog steeds geen centrale ventilatie (ondanks een grote kruipruimte die zich onder het huis uitstrekt, wat ideaal zou zijn geweest om leidingwerk te houden), maar in plaats daarvan wordt het gekoeld met niet-zo-glamoureuze eenheden die op de muren zijn gemonteerd.

Volgens historicus Paul George uit History Miami, die sprak tijdens een persevenement in het landhuis, had Miami al een stijging en daling ervaren tegen de tijd dat Al Capone haar kusten bereikte. In de jaren twintig van de vorige eeuw had Miami een boost in het toerisme omdat voor het eerst middenklasse (of in ieder geval de upper middle class) Amerikanen de tijd en het geld hadden om voor ontspanning te reizen. Uniearbeiders kregen meer betaalde vakanties, pensioenen en voordelen die voorheen ongehoord waren.

Anti Al Capone

Miami deed er alles aan om ervoor te zorgen dat Al Capone niet zo Miami zou verhuizen, maar helaas mislukten alle pogingen. Toch waren ze vastbesloten om zijn verblijf in Miami zo ongemakkelijk mogelijk te maken. De stad Miami noemde zijn huis “een bedreiging voor de veiligheid en het welzijn van de inwoners” en de staat Florida verklaarde de krijgswet en beval de onmiddellijke arrestatie van Capone.

De Miami-pers van die tijd was erg verheugd om de beroemde spaghetti- en steakparty’s van Capone te kunnen propageren en te promoten, waarbij volgens Paul George geen alcohol werd geserveerd. Capone was het doelwit van een extreme Hollywood-propagandacampagne die de gangster afschilderde als een meedogenloze, bloeddorstige moordenaar – een beeld dat wordt weerlegd door zijn nicht Diedre Marie Capone.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *