Wat je moet weten als je wijn begint te drinken

De wijnwereld is enorm groot en het is dan ook lastig om die wereld helemaal te begrijpen. Er bestaan een paar duizend druivenrassen op de wereld die elk hun eigen karaktereigenschappen hebben. Geen mensen die ze zo even allemaal uit het hoofd op kan noemen, laat staan ze allemaal heeft geproefd.

Proeven

En dat proeven is niet alleen het leukste van wijn, maar ook het belangrijkste. Om wijn een beetje te begrijpen moet gewoon veel proeven. En dan niet zo maar alles achterover klokken, maar echt proeven. Neem de tijd. Pak het glas op en kijk naar de kleur. Wat denk te kunnen verwachten? Wals daarna het glas en ruik. Wat ruik je en komt dat een beetje overeen met wat je dacht toen je de kleur zag? Neem daarna een goede slok en laat de wijn door je mond walsen. Als je wil mag je proberen wat lucht erbij te slurpen om de wijn zo nog beter waar te nemen. Doe je dit voor het eerst? Oefen dan even boven de wasbak. Dat scheelt een hoop geknoei. Pas na minimaal vier seconde slik je de wijn door. Welke smaken heb je waargenomen?

Lekker of niet lekker

Om te weten welke wijn je lekker vindt moet je dus veel proeven. Blijf ook zeker niet bij een soort wijn omdat je die nu eenmaal een keer lekker vond. Je kunt je smaak zoveel verder verbreden, maar dan moet je ook wel verschillende wijnen drinken. Houd voor jezelf bij wat je wel en niet lekker vond. Zet bijvoorbeeld eens een verfrissende Sauvignon Blanc naast een Sauvignon Blanc die op hout heeft gerijpt. Wat zijn de verschillen en waar ligt je voorkeur? Uiteraard ligt het ook aan het moment waarop je een wijn wil drinken. Bij een borrel zijn lichte wijnen vaak wat prettiger en bij het diner mogen er weer wat zwaardere wijnen op tafel komen.

Wijnpakket

Wil je wijn bestellen? Kijk dan ook eens of er leuke wijnpakketten online te vinden zijn. Dan haal je gelijk een mooie voorraad wijn in huis en heb je ook nog van alles om te proeven. Wijnpakketten zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn pakketten van een paar flessen en dozen met wel twaalf wijnen. Het kunnen wijnen zijn uit een bepaald land, maar dan wel uit verschillende gebieden. Wijnen die juist heel geschikt zijn voor het diner of juist een verzameling van typische borrelwijnen. Ook binnen een bepaald druivenras kunnen grote verschillen zitten. Het ligt er maar net aan waar de druif groeit en wat de wijnmaker heeft gedaan. Super leuk en leerzaam dus.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *