Verdient je vriendin meer dan jij? Dit is wat het doet met je gezondheid

Er zou weleens een connectie kunnen bestaan tussen je vriendin d’r goed gevulde portemonnee en jouw slechte gezondheid. Mannen die minder verdienen dan hun vrouw, hebben namelijk een groter risico op bepaalde gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit een studie van de Rutgers Universiteit.

Als de vrouw vroeg in de relatie de broodwinnaar werd, dan hebben hun partners een zeer vergroot risico op hartproblemen, maagzweren en zelfs chronische longziektes.

Voor de studie werden de inkomens en gezondheidsdata van meer dan 1.000 koppels onderzocht die al langer dan dertig jaar getrouwd zijn in de tijdsspan tussen 1992 en 2017. Wat blijkt? Als de vrouw vroeg in de relatie de broodwinnaar werd en dit gedurende de relatie ook bleef, dan hebben hun partners een zeer vergroot risico op hartproblemen, maagzweren en zelfs chronische longziektes. Véél hoger dan mannen die zelf hun eigen goed belegde boterham verdienden.

Minder mannelijkheid

De oorzaak? Je ego. Eerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat het verlies van een dominant gevoel of sociale invloed als broodwinnaar je immuunsysteem kan verzwakken. Dit komt waarschijnlijk door de stress die de situatie uitoefent op het lichaam. Daarnaast zouden sommige mannen zich bedreigd voelen in hun mannelijkheid en zich anders gaan gedragen om dit te compenseren. Denk hierbij aan roken, meer drinken of een eigenwijzere houding tegenover doktoren. Het gevolg? Een slechtere gezondheid.

Toch is dit slechts één kant van het broodwinnaars-debat. Een andere recente studie van de American Sociological Association zegt namelijk dat mannen die meer verdienen van hun vrouwen juist weer ongezonder zijn en meer pijn ervaren. Sommige mannen vinden het namelijk juist wel fijn dat hun vrouw meer financiële verantwoordelijkheden op zich neemt.

Ons advies? Wees een een goede partner, ongeacht hoe groot je bankrekening is.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *