Stop met studeren, begin met wippen!

Het regelmatig hebben van seks kan onze prestaties op bepaalde cognitieve taken verbeteren. Een groeiend aantal onderzoeken naar zowel mensen als dieren gepubliceerd in het laatste decennium wijst op deze conclusie, waaronder een nieuwe studie over seksueel gedrag, meldt Psychology Today.

Ten eerste ontdekte een onderzoek uit 2010 in het tijdschrift PLoS ONE een verband tussen seksuele activiteit en groei van neuronen bij mannelijke ratten. Concreet toonden ratten die gedurende een periode van twee weken dagelijks seks hadden gehad, meer neurongroei dan ratten die slechts eenmaal in dezelfde tijd seks hadden mogen hebben. Voortbouwend op dit onderzoek werd in 2013 een vervolgstudie gepubliceerd in het tijdschrift Hippocampus, dat zich ook concentreerde op mannelijke ratten. Het bleek dat dagelijkse seksuele activiteit niet alleen werd geassocieerd met het genereren van meer nieuwe neuronen, maar ook met een verbeterde cognitieve functie.

Betere scores

Onderzoek naar mensen heeft vergelijkbare bevindingen opgeleverd. Een onderzoek uit 2016 dat werd gepubliceerd in Age and Ageing toont hoe de seksuele activiteit van bijna 7000 volwassenen in de leeftijd van 50-89 jaar gerelateerd waren aan hun prestaties op een aantal sequencing-taken (die uitvoerende functies zoals probleemoplossend vermogen meten) en een taak voor het herinneren van woorden. Het bleek dat zowel mannen als vrouwen die zich het afgelopen jaar met enige vorm van seks bezighielden hogere scores hadden op de test voor het herinneren van woorden. Bovendien was seksueel actief zijn alleen voor mannen gekoppeld aan betere prestaties op het gebied van nummerreeksen.

Een studie uit 2017 uit de Archives of Sexual Behavior toonde hoe seksuele activiteit gekoppeld was aan prestaties op een gemeenschappelijke geheugentaak in een steekproef van 78 heteroseksuele vrouwen in de leeftijd van 18-29 jaar. Specifiek bekeken wetenschappers of hun frequentie van geslachtsgemeenschap geassocieerd was met geheugen terwijl ze gecontroleerd werden voor verschillende andere factoren, zoals graadpuntgemiddelde, fase van de menstruatiecyclus, gebruik van oraal anticonceptiemiddel en de lengte van de relatie. De resultaten toonden aan dat vrouwen die zich bezighouden met meer frequente geslachtsgemeenschap in zijn totaliteit meer herinneren op verschillende tests.

Emotionele connectie

En last but not least, een nieuwe studie uit dit jaar (ook gepubliceerd in de Archives of Sexual Behavior) waarbij ongeveer 6000 volwassenen van 50 jaar en ouder betrokken waren, onderzocht hoe seksuele frequentie geassocieerd was met de prestaties van twee episodische geheugentaken die twee jaar na elkaar werden toegediend. Deelnemers die vaker seks hadden, presteerden beter op de geheugentest. Ook emotionele connectie tijdens seks was gekoppeld aan betere geheugenprestaties.

Het is echter belangrijk om erop te wijzen dat de geheugenprestatie in de loop van het onderzoek voor iedereen afnam en seksueel actief zijn deze daling niet heeft voorkomen. Wat dit betekent is dat terwijl seks gekoppeld is aan een hogere basislijn voor geheugenprestaties, dit niet noodzakelijk cognitieve achteruitgang op oudere leeftijd voorkomt: we zullen het allemaal op een bepaald moment ervaren, of we seksueel actief zijn of niet.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *