Sonos: alles wat je nodig hebt voor geweldige draadloze hi-fi in huis!

Voorbij zijn de dagen dat je muziek of hifi-systeem was beperkt tot één kamer en de speakers vastzaten met allerlei veel te lange kabels. Om overal in huis je favoriete muziek af te spelen, zou heel wat logistieke problemen met zich meebrengen. Je zou je systeem ofwel van kamer naar kamer moeten verplaatsen, kabels onder de deuren en kleden en langs trap op moeten hangen, of je zou een fortuin aan een op maat gemaakt systeem kunnen uitgeven. De opkomst van digitale muziekdiensten zoals Spotify hebben dat veranderd. De draadloze revolutie maakte de weg vrij voor een heel nieuw rijk aan mogelijkheden. Zo kan je tegenwoordig je muziek vanaf een reeks apparaten (smartphone, laptop, NAS-station) naar meerdere luidsprekers in huis via een draadloze verbinding laten streamen. Er zijn tal van fabrikanten die deze multi-roomervaring aanbieden, maar het Amerikaanse bedrijf Sonos neemt met hun perfect ontwikkelde systeem het voortouw.

Wat is Sonos, en waarom werkt het zo goed?

Sonos is gevestigd in Californië en werd in 2002 opgericht met één simpel doel: je eigen audiosysteem klaarmaken voor het digitale tijdperk. Haar producten en software zijn ontworpen om elke kamer van je huis te vullen met muziek, en de flexibiliteit en functionaliteit van haar producten heeft van het bedrijf een begrip gemaakt. Het draadloze Sonos-systeem werkt door een enkele luidspreker op je thuisnetwerk aan te sluiten en vervolgens meer Sonos-apparaten (tot een maximum van 32, verspreid over het huis) toe te voegen aan de mix met behulp van een speciaal beveiligd draadloos mesh-netwerk dat bekend staat als Sonosnet. Dat netwerk is een integraal onderdeel van de manier waarop de multiroom-luidsprekers van Sonos werken, omdat deze zich op één plaats van je thuisnetwerk bevindt. Dat betekent dat het een sterker, robuuster signaal is en niet wegvalt bij het streamen van muziek.

Naast de zes belangrijkste Sonos-producten (Play: 1 , Play: 3 en Play: 5 draadloze luidsprekers en de Playbar, Playbase en Sub voor gebruik met een tv), is de nieuwe Sonos One slimme luidspreker met Alexa spraakbesturing onlangs ook lid geworden van de speakerfamilie. De Sonos Play:1 is er één die we inmiddels zelf ook al op de redactie hebben staan. Zet hem aan, connect je muziek en geniet van de meest heldere sound die je kunt krijgen uit een dergelijke compacte speaker. Omdat de Play: 1 vochtbestendig is, past hij bijvoorbeeld ook perfect in je badkamer of in buitenruimtes. Het enige dat je nodig hebt, is een WiFi verbinding om connectie te maken. Daarnaast speel je via de Play: 1 muziek af uit vrijwel alle denkbare muziek streamingdiensten, on-demand services en internetradio’s: je speelt het allemaal gemakkelijk af via de Sonos app. Een geweldig stukje techniek van Sonos in een speaker die je al voor €179,- thuis hebt staan.

Sonos Connect

De Sonos Controller-app vormt een groot deel van de charme van het systeem. Je loopt er niet enkel mee de setup door, maar kan er ook alle aspecten van je Sonos-producten mee bedienen en toegang krijgen tot je gehele muziekbibliotheek. De missie van Sonos is om ‘alle muziek op aarde’ aan te bieden, dus – samen met het afspelen van muziek uit digitale bibliotheken (zoals van een NAS-apparaat of een laptop) – vind je de grootste keuze aan streamingservices in de app. Het is misschien wel de meest uitgebreide lijst die we tot nu toe hebben gezien in een draadloze luidspreker of soundbar. Je kunt daarnaast ook afspeellijsten rechtstreeks in de Sonos-app uit meerdere bronnen opmaken. Dus als je tracks van zowel Spotify als Tidal op een afspeellijst met nummers uit je laptop-bibliotheek wilt toevoegen, dan kan dat.

Wij hebben al van Sonos mogen proeven en we zijn enorm benieuwd naar wat er allemaal nog komen gaat. Stay tuned!

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *