Opel lease: alle leasevormen

Leasen is een populair begrip in 2022. Je kan tegenwoordig bijna alles wat los (en vast) zit leasen, of wel: in bruikleen nemen. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand voor een vooraf bepaalde periode. In dit artikel nemen we je mee in de verschillende leasevormen voor auto’s en benoemen we de plus- en minpunten van deze leasevormen. Stel je wil een Opel lease aanschaffen, wat voor opties heb je dan?

1. Operational lease

Operational lease is de bekendste leasevorm in Nederland. Als je het in de volksmond hebt over leasen, bedoel je meestal operational lease. Veel mensen hebben een operational leaseauto van de zaak als ze in loondienst zijn en vaak onderweg zijn voor hun werk. Bij operational lease betaal je vaak een all-in prijs voor o.a. wegenbelasting, motorrijtuigenbelasting, verzekering en onderhoud. Sommige werknemers krijgen ook een tankpas van de zaak waardoor ze ook gratis brandstof tanken. 

Een nadeel van operational lease is dat je mogelijk je schadevrije jaren verliest, beperkt bent tot een bepaald aantal kilometers per jaar, je niet precies weet waar je voor betaalt en dat je aan het einde de auto weer inlevert bij de leasemaatschappij, die vervolgens profiteert van de restwaarde.

2. Private lease

Voor particulieren kan private lease een interessante optie zijn. Zeker wanneer je minder dan 10.000 km per jaar rijdt, kan dit een gunstige oplossing zijn als je niet een auto kan kopen. Bij private lease rijd je gemakkelijk en snel in een relatief nieuwe auto voor een vaste prijs per maand. Deze leasevorm is niet geschikt voor ondernemers omdat je geen gebruik kan maken van fiscale afschrijvingen en je weinig vrijheden en voordelen hebt voor jouw onderneming. 

3. Short lease

Short lease is intressant voor ondernemer die slechts voor een korte periode een (extra) auto nodig hebben. Short lease is eigenlijk het meest vergelijkbaar met een huurauto, maar dan voor een iets langere periode. Short lease is meestal te regelen van 1 maand, tot 1 jaar. Voor korter kun je beter een auto huren, voor langer kun je beter een andere leasevorm kiezen. Short lease is relatief duur, maar je bent wel flexibel in je leasecontract. Ook bij short lease heb je te maken met een kilometerbeperking. Je behoudt wel je schadevrije jaren omdat je voor een korte periode een auto erbij leaset en de kosten zijn ook fiscaal aftrekbaar voor jouw onderneming. 

4. Financial lease

Financial lease is een leasevorm geschikt voor ondernemers, zzp’ers en mkb’ers die op zoek zijn naar één of meerdere auto’s voor de zaak. Financial lease is misschien wel de meest flexibele leasevorm voor kleine bedrijven een eenmanszaken. Je mag namelijk naast onbeperkte zakelijke kilometers, ook onbeperkte privékilometers rijden. Ook betaal je enkel voor de aanschaf van de auto binnen de zakelijke financiering waardoor je precies weet waar jouw geld heengaat. Daartegenover staat wel dat je dus zelf de verzekering moet regelen, de wegenbelasting moet betalen en het onderhoud moet bijhouden (of via een garage). 

Ben jij op zoek naar een Opel lease voor jouw bedrijf? Bekijk dan het aanbod op FinancialLease.nl: het grootste aanbod zakelijke lease voor jouw onderneming.

Lees ook deze artikelen