Nieuwe auto leasen? Dit zijn de verschillen tussen operational en financial lease!

Ben je toe aan een nieuwe bak? Hier op Mannenblog zijn we groot liefhebber van mooie auto’s, en soms wil je gewoon even ergens anders in rijden. Bijvoorbeeld wanneer je verliefd bent geworden op een nieuw model, of wanneer je oude barrel écht niet meer kan. Nu kun je een auto kopen, maar ook het leasen van een auto wordt steeds populairder. Kies je voor het laatste, dan kom je vaak verschillende leasevormen tegen: operational en financial lease. Benieuwd naar de verschillen? Vandaag gaan we er wat dieper op in!

Financial lease

Laten we maar meteen van start gaan! Allereerst de financial lease. Dit kun je een beetje zien als een soort van lening. Je koopt de auto zelf en betaalt deze in termijnen terug aan de aanbieder van het leasecontract. Met deze vorm van leasen komt de leaseauto dus op eigen naam te staan, omdat jij economisch eigenaar bent van de auto. Wanneer het leasecontract is afgelopen – wanneer alle termijnen zijn voldaan – ben je ook juridisch eigenaar. Dit betekent in het kort gewoon dat jij volledig eigenaar bent van de auto, en deze ook weer door mag verkopen. Bij financial auto lease ben je zelf verantwoordelijk voor de wegenbelasting, verzekering en het onderhoud.

Operational lease

En dan hebben we dus ook nog een operational lease. Bij deze leasevorm betaal je net als bij een financial lease een vast bedrag per maand daarmee huur je als het ware de auto. Je bent bij deze vorm geen eigenaar van de leaseauto en aan het einde van het leasecontract lever je de leaseauto weer in bij de partij waar je het contract hebt getekend. Het grote voordeel is dat je bij een operational lease geen omkijken hebt: in het vaste maandbedrag zitten namelijk alle kosten die bij autorijden komen kijken, behalve de brandstofkosten. Denk hierbij aan motorrijtuigenbelasting en verzekeringskosten.

Welke moet je kiezen?

Hierboven heb je de eenvoudige verschillen kunnen lezen tussen financial en operational lease, maar welke is nou de beste? Daar is eigenlijk geen antwoord op te geven: de beste leasevorm is de vorm die het beste bij jouw wensen past, maar ook of je zakelijk of particulier bent. Om gebruik te maken van financial lease moet je namelijk een actief KVK-nummer hebben, en bij een operational lease is dit niet het geval.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *