Een nieuw internetabonnement: internet only of internet én tv?

Elke dag zie je de reclames op tv, hoor je ze op de radio en krijg je ook op internet van alles naar je toe gegooid op gebied van internet en telefonie. Het is dan ook heel begrijpelijk als je af en toe door de grote wirwar van aanbieders af en toe niet meer in staat bent het kaf van het koren te scheiden. Hoe zit het bijvoorbeeld met het terugkijken van uitzendingen, het opnemen van je favoriete tv-serie of ook niet onbelangrijk: wat gaat een internetabonnement me eigenlijk kosten? We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Internet én tv, of alleen internet?

Veel aanbieders van internet geven je de keus tussen losse en all-in pakketten. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je niet bij twee verschillende providers je internet en tv afneemt, maar dat dit allemaal bij één provider vandaan komt. In de meeste gevallen is dit voordeliger dan losse pakketten aanschaffen. Je betaalt in dat geval bijvoorbeeld ook maar één keer voor je aansluitkosten. Nog een ander voordeel is dat je eventuele problemen maar met één provider hoeft te regelen.

Kies de juiste snelheid

Nadat je gekozen hebt voor je internet + tv pakket (want geloof ons, dat moet je gewoon doen!), is de volgende stap het kiezen van de juiste internetsnelheid. Immers: hoe sneller je internet, hoe hoger je maandelijkse kosten uit zullen vallen. Kijken we bijvoorbeeld naar het internet + tv aanbod van KPN, dan zien we een verschil van 40 Mbit/s tot 100 Mbit/s download. Een handige rekensom is door dit getal door 8 te delen om te zien hoeveel MB je uiteindelijk per seconden kan downloaden. Met de 40 Mbit/s optie heb je een standaard MP3-bestand dus al binnen één seconden gedownload.

Ons advies is dan ook vrij simpel: gebruik je af en toe het internet en stuur je zo nu en dan een mail, kies dan voor het laagste en dus goedkoopste pakket. Houd je je echter vaak bezig met het downloaden van grote bestanden, gamen of gebruik je meerdere apparaten? Dan raden we toch al snel de 80 Mbit/s of 100 Mbit/s aan. Gaat zelfs 100 mbps niet snel genoeg voor je? Dan kan je ook kiezen voor glasvezelinternet van KPN, dat is momenteel de snelst mogelijke internetsnelheid en gaat tot wel 500mbps! De hogere snelheden zijn absoluut geen overbodige luxe wanneer je gamingsnelheid afhankelijk is van enkele milisecondes reactiesnelheid.

Ga voor een geschikt tv-pakket

Goed, je hebt de keuze gemaakt voor internet + tv en je weet welke internetsnelheid je wilt gaan gebruiken. Next step: je televisiepakket. Elke provider biedt in ieder geval een ‘standaardpakket’ aan, waarbij je de meest gebruikte zenders in Nederland gewoon kunt ontvangen. Toch bestaat er in de meeste gevallen ook de optie te kiezen voor een extra zenderpakket, zoals het Pluspakket bij KPN, waarmee je 30 zenders extra krijgt en uitzendingen tot 7 dagen terug kan kijken. Kijk je graag voetbal, dan betaal je ook extra per maand als je bijvoorbeeld Fox Sports Eredivisie wilt ontvangen. Bekijk dus goed wat je wel en niet nodig hebt.

Ook bellen?

De hoeveelheid mensen in mijn omgeving die nog gebruik maken van een huistelefoon, kan ik op één hand tellen. Wil je echter toch ook een nummer voor thuistelefonie, dan kan je dit vaak bij het samenstellen van je pakket aangeven. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor onbeperkt bellen, of voor een tarief per minuut.

Je leest het al: het kiezen van een goed internetpakket kan misschien even wat voorwerk kosten, maar het is absoluut de moeite waard als je zorgeloos het internet af wilt struinen of toffe series wilt kijken op Netflix.

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *