Is alleen de basisverzekering voldoende?

Als het gaat om zorgverzekeringen, kun je feitelijk twee grote verschillen ontdekken. De basisverzekering en de aanvullende verzekeringen. Lang niet voor iedereen zijn de verschillen tussen deze twee verzekeringen duidelijk. Ben je verplicht een verzekering af te sluiten, en zo ja, welke dan? En ben je dan ook tegen alle kosten die je op medisch gebied kunt maken verzekerd, of heb je alsnog kans dat je na een bezoekje aan een arts of andere medische dienstverlener een rekening op de deurmat kan verwachten?

Hoe zit het met de basisverzekering

Om maar meteen een paar vragen te beantwoorden: ja, je bent verplicht om een verzekering tegen medische kosten af te sluiten. Daar valt niet aan te ontsnappen, het is simpelweg wettelijk zo geregeld dat iedere Nederlander verplicht een ziektekostenverzekering moet hebben.

Deze verplichte verzekering noemen we de basisverzekering. Deze is in het leven geroepen door de overheid, maar je sluit hem niet bij de overheid zelf af. Dat doe je bij een verzekeraar naar keuze. Alhoewel de dekking bij iedere verzekering gelijk is, deze is door de overheid vastgesteld, kan de manier waarop de verzekering wordt uitgevoerd wel wat verschillen. Bij de wat goedkopere verzekeringen heb je vaak minder keuze, en werkt je verzekeraar met een beperkt aantal dienstverleners samen. Zelf een arts of ziekenhuis uitkiezen is daardoor bijvoorbeeld niet altijd mogelijk. Kies je voor een wat duurdere variant, dan heb je vaak volledige vrijheid.

Krijg ik nu alles vergoed?

Het afsluiten van de verplichte verzekering wil nog niet zeggen dat je vanaf nu ook alle medische kosten die je maakt vergoed krijgt. Het basispakket is beperkt, en is er echt op gericht om iedere Nederlander in ieder geval toegang te geven tot de meest elementaire zorg. Denk hierbij aan de huisarts, maar ook aan veel ziekenhuiszorg. De dekking kan ieder jaar iets verschillen, de basisverzekering 2022 is weer iets anders dan die van 2021 en 2023, maar blijft in grote lijnen redelijk gelijk.

Wat in ieder geval niet in het basispakket zit, is de tandarts voor volwassenen. Aangezien vrijwel iedereen hier minimaal jaarlijks komt, zal je hiervoor dus een rekening ontvangen die je zelf moet betalen. Tenzij je besluit een aanvullende verzekering af te sluiten die tandartskosten wél vergoedt. Niet verplicht, maar wel zo prettig om hoge kosten bij behandelingen te voorkomen. Ook voor bijvoorbeeld de fysiotherapeut geldt dat deze doorgaans niet vanuit het basispakket wordt vergoed, en je je dus of aanvullend zal moeten laten verzekeren of ervoor moet kiezen om zelf de kosten van eventuele behandelingen te betalen.

Lees ook deze artikelen