Welke helm op de motor?

Dat je op de motor een helm nodig hebt, dat weet je ongetwijfeld al. En zelfs als je het niet zeker wist, kon je het vast al bedenken. Met een motor kun je net zo hard als met de auto, maar tegelijkertijd is je lichaam net zo vrij als op de fiets. Heerlijk natuurlijk, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Daarom is een motorhelm zo belangrijk. Of je nu via de snelweg naar je werk moet op dagelijkse basis, mooie routes met de motor maakt tijdens vakanties en weekenden, circuits rijdt of cross rijdt – je hebt gewoon een helm nodig. En welke helm dat is, kan verschillen.

Systeemhelmen

Als je zowel van de mooie landschappen rijden bent als van het dagelijks werkverkeer met de motor, kun je kijken naar systeemhelmen. Deze helmen combineren de veiligheid van een integraalhelm met de openheid van een jethelm. Zo kun je systeemhelmen op beide manieren inzetten. Een integraalhelm is volledig gesloten en de meest veilige helm. Een jethelm heeft een volledig open voorkant, zodat je goed je omgeving kunt zien. Systeemhelmen bieden dus allebei deze mogelijkheden. Dat maakt het een flexibele motorhelm die breed inzetbaar is.

Wie de motor enkel voor woon-werkverkeer gebruikt, kan natuurlijk ook de veiligere optie overwegen en integraalhelmen bekijken. Hoewel veel mensen toch ook de motor zullen pakken voor een mooie motorvakantie, waarbij systeemhelmen weer interessanter zijn, omdat je dan geen twee helmen hoeft aan te schaffen.

Andere helmen

Naast bovengenoemde helmen zijn er nog meer opties. Voor mensen die cross rijden met de motor zijn er bijvoorbeeld speciale crosshelmen. Deze hebben een groot kinstuk en een open voorkant. Allroad helmen lijken hier een beetje op, maar zijn niet precies hetzelfde. Deze variant heeft namelijk een vizier, dat weer mist bij crosshelmen. Voor wie buiten de geasfalteerde wegen wil motorrijden, is de allroad helm weer ideaal.

Lees ook deze artikelen