In de spotlights: MeisterSinger City Edition Rotterdam 2018

Jullie weten inmiddels dat we bij Mannenblog van mening zijn dat iedere man ten minste één goed horloge moet hebben. Dit keer laten we je in samenwerking met Brunott Juwelier kennismaken met een prachtige limited edition MeisterSinger die vooral onze Rotterdamse lezers érg interessant zullen vinden. Het Duitse horlogehuis heeft namelijk voor het tweede jaar op rij een City Edition ontwikkeld voor de cultuurrijke havenstad. Voordat we je vertellen over het oer-Rotterdamse horloge is het belangrijk je wat meer te vertellen over MeisterSinger zelf. Laten we eens kijken…

MeisterSinger: horloges met één hand

MeisterSinger maakt sinds 2001 horloges in de Duitse stad Munster. Hoewel het een relatief nieuw merk is, is het diep doordrenkt van traditionele technieken en cultuur. Oprichter Manfred Brassler liet zich inspireren door klokken met één hand uit de oudheid bij het maken van zijn MeisterSinger horloges. Ook in de MeisterSinger City Edition 2018 wordt de tijd dus niet met twee, maar met slechts één wijzer aangeduid. ‘s Werelds eerste horloges hadden namelijk maar één hand. Prominente voorbeelden hiervan zijn de zonnewijzer en de zandloper, die beide een eenvoudig en primordiaal ontwerp gebruiken om de tijd te meten. Een MeisterSinger-horloge maakt gebruik van hetzelfde concept. ‘De enkele hand stimuleert een gevoel van rust en ontspanning – iets wat nogal een luxe is in onze moderne wereld waarbij alles om ‘op tijd zijn’ draait’.

“De torenklokken uit de Middeleeuwen hadden ook niets meer nodig dan één hand: zichtbaar van ver weg voor de inwoners van de stad en de plattelandsbevolking. Ze toonden hoe de dag vorderde, wanneer het tijd was om uit te rusten, of wanneer het werk klaar was in de avond. Ze hebben mensen geholpen hun dag te plannen. Het was de moderne tijd en de opkomst van industrialisatie die het noodzakelijk maakte om te denken in termen van steeds kortere perioden. De klokken werden geleidelijk aan uitgerust met minuten- en secondewijzers, waardoor mensen zich bewust werden van het voortdurend passeren van kostbare tijd.”
Manfred Brassler

Tijd is slechts relatief

MeisterSinger is anno 2018 synoniem voor horloges met één hand én een ontspannen tijdsbeleving. Vandaag de dag doen we ons uiterste best om tijd te besparen: we stemmen onze technologie op elkaar af, finetunen processen en versnellen vormen van communicatie. Maar terwijl we aan de ene kant proberen de tijd iets te rekken, rennen we ook van de ene afspraak naar de volgende. Hierbij worden we gedreven door de tikkende uren, minuten en seconden. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat een blik naar een horloge je juist de ademruimte kan bieden waar we naar verlangen. Toch is één blik op het horloge van MeisterSinger bewijs zien dat het wel degelijk mogelijk is. De horloges met één wijzer nemen je mee terug naar de oorsprong van de uurwerken en laten je zien hoe charmant het kan zijn om tijd op de meest eenvoudige manier af te lezen. Het resultaat is dat de tijd langzaam lijkt te gaan dan met een twee-hands horloge, waardoor je op zijn minst wat meer kan genieten van de tijd die je elk uur te besteden hebt.

Niet alleen kenners en verzamelaars van horloges voor één hand erkennen de kwaliteit van deze horloges. Ook de juryleden van gerenommeerde designinstellingen zijn enthousiast. Om die reden zijn er dan ook veel horloges bekroond met designprijzen, waaronder design awards van Red Dot en International Forum.

De MeisterSinger City Edition

Dat MeisterSinger mooie horloges maakt, moge inmiddels duidelijk zijn. Vandaag staat er echter een wel heel uniek model bij ons in de spotlights, en wel de City Edition Rotterdam. De City Edition 2018-horloges worden geleverd in een prachtige dubbele doos en bevat een certificaat van authenticiteit, garantiepapieren en de MeisterSinger-catalogus “Rituals of Time”. In totaal zijn er 58 verschillende edities van het horloge, allemaal in zeer beperkte oplages. De horloges vertegenwoordigen elk een andere stad, van Londen tot New York en van Apeldoorn tot Parijs. Allen zijn gebaseerd op exact hetzelfde horloge, met een identiek uiterlijk en dezelfde specificaties. Het enige verschil tussen de horloges van de MeisterSinger City Edition 2018 is te vinden aan de achterkant van de behuizing, waarbij het saffierglas is versierd met een gedrukt silhouet van de skyline van de stad en een stadsspreuk dat is gegraveerd in het omliggende staal. Voor Rotterdam is dat ‘Gateway to Europe’, een verwijzing naar de Rotterdamse haven.

De MeisterSinger City Edition is gebaseerd op het meest klassieke model van het merk, de nummer 01. Het uurwerk is gehuisvest in een 40mm roestvrijstalen kast en moet met de hand worden opgewonden. Het gekozen SW200-uurwerk beschikt over 19 juwelen, tikt op 4Hz en beschikt over een 42-uurs gangreserve. De horloges zijn gemaakt van edelstaal en voorzien van een vintage lederen polsband. Daarnaast is hij waterdicht tot ongeveer 5 bar.

Ook leuk om te vermelden: Naast de City Edition presenteerde Brunott dit jaar ook de nieuwe MeisterSinger NL Editie 2018. Al meer dan 10 jaar heeft MeisterSinger de traditie om een Limited Edition speciaal voor Nederland uit te brengen. Het is een prachtig horloge met een unieke verlopende “Black Fume” wijzerplaat met één rode index streep op de 12 + datum aanduiding.

Het horloge wordt compleet gemaakt met een luxe ‘Antique Vintage Brown’ band. De kroon, dit maal in het zwart, is wederom aan de linkerkant geplaatst, iets wat MeisterSinger eerder al deed bij de vorige NL Editie. Ook dit horloge is bij Brunott verkrijgbaar, en wel voor een prijskaartje van €1.999,- Van deze NL Editie 2018 zijn slechts 118 exemplaren geproduceerd.

MeisterSinger City Edition Rotterdam 2018

Maar goed, weer terug naar het model waar het hier over gaat: de City Edition Rotterdam. In een tijdperk waarin alles draait om zoveel mogelijk afspraken in zo weinig mogelijk tijd te proppen, weet MeisterSinger de rust te bewaren. Deze fantastische City Edition-horloges spelen daarnaast geweldig in op de huidige generatie waarbij individualiteit en zelfexpressie als nooit tevoren centraal staat. Van de MeisterSinger City Edition Rotterdam 2018 zijn dit jaar slechts 19 exemplaren geproduceerd. Het horloge is vanaf deze maand exclusief te koop bij Brunott Juwelier, een bedrijf dat al ruim een eeuw dé plek is voor Rotterdammers met smaak. Het prijskaartje: €1.750,-

Technische specificaties MeisterSinger City Edition

  • Kast : 40 mm diameter x 10,8 mm hoogte – roestvrij gepolijst staal – saffierglas aan de voorkant, saffier achterkant met geprint silhouet van de gekozen stad – 50 meter waterbestendig
  • Beweging : Sellita SW 200-1 – handgewonden – 42h gangreserve – één wijzer
  • Riem : vintage bruine leren riem met stalen gesp

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *