Het grootste geheim voor je beste barbecue ooit: beter vlees

Van langzaam gerookte buikspek tot complete Argentijnse gaucho-geïnspireerde asado’s op open vuur. Nederland is een barbecue-land pur sang. We houden ervan om – zodra de eerste zonnestraaltjes het land binnenkomen – direct de grill aan te knallen voor gezelligheid en heerlijk vlees.

Vlees belangrijker dan de BBQ?

Van pellet BBQ’s en gasbarbecues tot geweldig uitgebreide kamado’s: de verschillende soorten grills waar we ons vlees op bereiden breidt zich elk jaar weer uit met tal van nieuwe technische snufjes. Maar hoewel we op Mannenblog regelmatig schrijven over deze barbecues zelf, hebben we het eigenlijk maar weinig over het ingrediënt dat een barbecue écht kan maken of breken: het vlees. Sterker nog: het gebruikte vlees is volgens ons nog veel belangrijker dan op welk apparaat je het bereidt. Zelfs de meest dure kamado of Yakiniku grill kan een kwalitatief laag stukje vlees namelijk niet redden. Vandaag geven we je 3 must-try stukken BBQ-vlees én vertellen we je waar je op moet letten bij het bereiden.

Kippendijen

Klinkt saai, is het niet. Dit is er een waar we het namelijk graag over hebben. In Nederland is ‘normale’ kipfilet van de borst voor veel mensen het beste stukje kip. Wij denken dat dat is omdat de meeste mensen nog niet hebben ontdekt hoe ontzettend veel smaakvoller kippendijfilet eigenlijk is. Waar normale kip erg snel droog wordt bij het bakken, heb je bij kippendijen véél meer speling. De dij blijft daarnaast véél malser dan welk stukje kippenborstfilet dan ook.

Terwijl een gegrilde, met graan gevoede kippenborst dus wellicht moeilijk te verslaan is, is het kippendijvlees wat ons betreft zonder twijfel het beste deel van de kip. Ze zitten boordevol smaak, zijn mals en sappig als ze op de juiste manier worden bereid. Als je kipspiesjes met kipfilet maakt, ga dan écht eens voor kippendijen zonder been in plaats van filet van de borst. Ze smaken héérlijk met enkel wat citroen, kruiden en specerijen. Er zijn maar weinig fijnere dingen in het leven dan een heerlijke zelfgemaakte kipkebab met die kenmerkende houtskoolsmaak.

Tomahawk-steaks

Sinds enkele jaren is de Tomahawk-steak een enorme hit op de BBQ. Veel mensen kunnen geen genoeg krijgen van deze kolossale steaks op been (ze zijn er tegenwoordig zelfs met 24-karaats goud belegd…). Hoewel een biefstuk van dit formaat drie mensen kan voeden, is hij wanneer het goed is bereid zó lekker dat je hem ongetwijfeld ook in je uppie op kan. Met zijn enorme formaat is hij perfect om op de bbq te bereiden, omdat je hem van buiten geweldig kunt schroeien zonder het midden te lang door te garen.

Een goede bereidingsmethode voor een tomahawk is een zogenaamde ‘reverse sear’ (omgekeerde schroei). Bereid het eerst langzaam in de oven of indirect op de bbq. Hierdoor komt het vlees langzaam op temperatuur en wordt de binnenkant gaar naar voorkeur. Als hij bijna perfect is, maak hem dan af boven een paar hete kolen of op de grill voor een geweldige krokante smokey bbq-smaak. Een simpele smaakmaker met zout, peper en knoflook is voldoende voor zo’n smaakvol stuk vlees (mits je hem bij een goede slager of online vleeswinkel haalt).

Ossenhaas

Ossenhaas is een groot stuk vlees dat rechtstreeks uit het korte lendengedeelte van een rund komt. Het is het centrum van tederheid en malsheid. Dat maakt het een van de meest populaire stukken vlees, maar tegelijkertijd ook een van de duurste. Maar laten we duidelijk zijn: we hebben het in dit artikel over de beste stukken vlees, niet over de goedkoopste. Naast het feit dat de ossenhaas ontzettend mals is, bevat het ook nog eens weinig vet. Tóch smelt het stuk vlees na een goede bereiding heerlijk in de mond.

De ossenhaas (tenderloin) van het rund is zo mals omdat het gaat om de spier die loopt via het bekken tot het bovenbeen bij de heup. Een veelgebruikte spier, want de koe loopt nogal wat rondjes door de weide. Daardoor heeft het een fijne structuur en vrijwel geen vet of bindweefsel. Voor een geweldige bereiding van de ossenhaas heb je enkel wat peper en zout nodig, het vlees is zelf al smaakvol genoeg!

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *