Dyson V10 Absolute review: stofzuigen was nog nooit zo comfortabel

Net als smartphones en televisies, is ook de draadloze stofzuiger aangekomen bij zijn meest ideale vorm. Nou ja, in ieder geval bij Dyson, hét toonaangevende merk in huishoudelijke producten die zuigen of krachtig blazen. Het nieuwste kindje binnen die familie is de Dyson V10 Absolute, een stofzuiger die zijn oudere broertje op alle vlakken overtreft: een krachtigere motor, een efficiëntere batterij en een grotere bak dan de vorige V8. Net als Apple met de iPhone en Microsoft met Windows sloeg de marketingafdeling van Dyson 9 over en sprongen ze meteen naar 10 voor de stofzuigers.

Wij mochten een exemplaar van de stofzuiger uitproberen, en om maar meteen met de conclusie te beginnen: hij presteert bewonderenswaardig. Ik kan hem absoluut aanbevelen, maar alleen als je de prijs van €629,- kunt betalen. Maar zoals we gewend zijn van Dyson: je krijgt waar je voor betaalt. En dat is pure kwaliteit.

De Dyson V10 Absolute

De meest opvallende verandering is hier in de vorm van het handheld “brein” van het apparaat. De motor, die vroeger loodrecht op de vuilbak stond, is 90 graden gekanteld om in lijn te staan met de bak en de zuigbuis. Dit ontwerp zorgt voor een efficiëntere motor, maar herverdeelt ook het gewicht boven de hendel, zodat het vacuüm gemakkelijker te houden is. Dyson ruilde ook de oude stalen spinas in voor een stijvere en lichtere keramische as. De nieuwe motor kan centrifugeren met 125.000 rpm, of iets meer dan 2.000 keer per seconde.

De batterij van de V10 biedt een indrukwekkend uur lang stofzuigen per oplaadbeurt. Bij de V8 was dat nog 40 minuten. Nu klinkt slechts een uur accutijd misschien niet veel, maar als je je bedenkt dat de Dyson véél beter zuigt dan normale stofzuigers, heb je die uur in de meeste gevallen simpelweg bij lange na niet nodig. Een rij lichtjes op de batterij geeft aan hoeveel lading er nog is, en er zijn indicatoren die aangeven of de zuigdoorgang is geblokkeerd en of het filter goed werkt. Wanneer de filterwaarschuwing oplicht, dan is het tijd om het filter uit te nemen en hem schoon te spoelen.

Ook heeft de Dyson een nieuw mechanisme om het afval in de prullenbak te duwen. Het is een kleine rode hendel die je naar de grond drukt. Het schraapt het stof en vuil naar beneden uit het bovenste gedeelte van de bak waar je vingers niet bij kunnen. De eerste paar keren zat deze hendel bij mij echter nogal vast, waardoor ik het idee had dat ik hem kapot zou trekken. Na een aantal keer was dat alleen weer helemaal weg en klikte hij gemakkelijk open.

Zuigkracht

Er is maar weinig dat de V10 niet kan opzuigen. In mijn huis maakte ik er gebruik van op een houten vloer met veel kieren, maar de stofzuiger kon gemakkelijk alle gebruikelijke kruimels en vuil opruimen. En dat is op de laagste stand, welteverstaan Heb je een wat moeilijkere ondergrond zoals hoogpolig tapijt, dan kan je kiezen voor Medium of Max settings, waarmee je deze binnen no-time schoon hebt gezogen. Met deze setting, waarmee je zelfs zware schroeven en bouten mee opzuigt, is voor een normale woning echter in de meeste gevallen overkill. Gelukkig maar, want in de Max stand gaat de accu slechts 7 minuten mee.

Drie modellen

Er zijn drie modellen om uit te kiezen. Het instapmodel is de Cyclone V10 Motorhead (€529). Deze wordt geleverd met het absolute minimum aan hulpstukken, maar heeft de nieuwe motorkop met de tuimelschakelaar aan de voorzijde. In de Verenigde Staten is er ook nog de Cyclone V10 Animal, het model dat eigenaren van een huisdier moeten overwegen, aangezien je naast de nieuwe motorkop, Dyson’s kleine, schonere kop krijgt met draaiende haren voor het oprapen van katten- en hondenhaar van banken, gordijnen en gestoffeerde stoelen. Wij testten dus het meest luxe model uit, de Cyclone V10 Absolute. Deze wordt geleverd met alle hulpstukken. Je krijgt de nieuwe motorkop en de draaiende borstel voor huisdierenharen alle standaardgereedschappen, plus Dyson’s pluizige roller voor harde vloeren.

Conclusie

Inmiddels heb ik al een aantal draadloze stofzuigers uit mogen proberen, maar de Dyson V10 Absolute is er één gemaakt door de goden zelf. De zuigkracht is subliem en hij weegt daarbij slechts 2,7 kilogram en is dus enorm wendbaar en makkelijk in gebruik. Daarnaast kan het apparaat gemakkelijk met één klik worden veranderd van steelstofzuiger in een kruimeldief, en andersom. Het eindeloze geploeter met een grote, zware stofzuiger inclusief draad en onhandige wieltjes is nu echt voorbij. En ja, 629 euro voor een stofzuiger is gewoonweg heel veel geld, maar is hij dat waard? Dubbel en dwars. Geen fan van stofzuigen? Dan is de Dyson V10 Absolute een must have in huis.

De Dyson V10 Absolute is voor €629 te koop bij CoolBlue.nl

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *