7 dingen die je móet doen als je Lissabon bezoekt

Van vintage tramritten tot griezelige mausolea; historische vlooienmarkten en een bruisend nachtleven: er is ontzettend veel te doen in Lissabon. De stad is hard op weg een van Europa’s meest populaire steden te worden en krijgt eindelijk de erkenning die het verdient bij reizigers en met een zeer goede reden: er is een breed scala aan activiteiten en bezienswaardigheden. Vandaag zetten we er 7 voor je op een rij!

De Torre de Belém

Als er maar één bezienswaardigheid is die je bezoekt tijdens een tour door de Portugese hoofdstad, maak er dan deze van. Deze grote toren, hoog boven de kust van de kades van Lissabon, toont een ware mix van architecturale stijlen van de Mudejar tot de Moorse, de gotische en de romaanse stijl. Het waakt al over de monding van de rivier de Taag sinds de bouw onder de supervisie van Sint-Jan in de 16e eeuw. Sindsdien is het uitgegroeid tot misschien wel het meest iconische kenmerk van de stad, beroemd als de laatste aanblik die avonturiers zoals de verloren zoon Vasco da Gama zouden hebben gezien toen ze de uitgestrekte Atlantische Oceaan in dreven. Klinkt al veelbelovend, toch? We weten vrij zeker dat je na het lezen van alle andere punten je vliegtickets naar Lissabon direct bestelt!

Museu Nacional de Arte Antiga

Het Nationaal Museum voor Oude Kunst is een van de grote culturele attracties van Lissabon en een “must see” voor elke toerist die geïnteresseerd is in kunst en cultuur. Dit is de nationale galerie van Portugal en herbergt de grootste collectie Portugese schilderijen uit de 15e en 16e eeuw in het land. Een even indrukwekkende vertoning van Europese, oosterse en Afrikaanse kunst draagt ​​bij aan de allure. Het museum bevindt zich ten westen van het stadscentrum in een 17e-eeuws paleis, zelf gebouwd op de overblijfselen van het Sint Albert Karmelietenklooster, dat vrijwel verwoest werd tijdens de aardbeving van 1755. Gelukkig heeft de kapel het overleefd en is deze in het gebouw geïntegreerd.

Een wandeling door Alfama

De compacte, kleine wijk Alfama is het antwoord van Lissabon op de oude stadscentra van de andere oude hoofdsteden van Europa. Net als het Forum van Rome wordt Alfama geprezen als het oudste deel van de stad, hoewel dit dateert uit de Moren van Afrika in plaats van de koningen van Latium. Rondwandelen in de wirwar van kronkelende straatjes en steegjes die de wijk vormen, is een van de topactiviteiten voor bezoekers van de hoofdstad van Portugal. Je kunt er ook de kathedraal van Lissabon bezoeken, ook wel Largo da Sé genoemd – een van de belangrijkste kerken van de stad en tevens de oudste kerk van Lissabon.

Een bezoekje aan de St. George’s Castle

St George’s Castle is ongetwijfeld het meest zichtbare monument van het historische centrum van Lissabon. De grote citadel, die lang en stevig boven de straten van het oude Alfama-district uittorent, werd meer dan 2000 jaar geleden voor het eerst gebouwd door de Romeinen. Sindsdien is het ontwikkeld door latere heersers van de stad, van de Berbers tot de Reconquista-ridders. Tegenwoordig heeft het machtige palissaden en gekantelde torens om te bewonderen, samen met een omringende droge gracht en andere veiligheids-elementen. Ga hier onder de grote poort door en zie onder andere het Portugese koninklijke zegel, dat de monarchale kracht van het land aangeeft.

Ontdek de culinaire wereld van Lissabon

Lissabon is een favoriete bestemming voor zoetekauwen: van de beroemde Pastéis de Nata in Belém tot tartes de maça, tot travesseiros in het nabijgelegen Sintra, Lissabon is een stad om je zintuigen te verwennen. Een van de beste manieren om de echte culinaire wereld van Lissabon te ontdekken, is door authentieke foodie-ervaringen te combineren met de lokale bevolking in privéwoningen. Eén ding is zeker: als je houdt van zoete lekkernijen, dan is Lissabon een waar paradijs. Niet goed voor de lijn, wel voor je gemoedstoestand!

Geniet van de Mercado da Ribeira

Nu we het toch over eten hebben… wat dacht je van een geweldige voedselmarkt? De beroemdste voedselmarkt van Lissabon heeft twee verschillende kanten. Allereerst is er het benedengedeelte, dat elke ochtend van de week gevuld is met lokale fruit- en groenteverkopers die sappige peulvruchten en mediterraan fruit verkopen. Dan is er de bovenverdieping die vol zit met modernere, vaak eigenzinnige eetstalletjes en hypermoderne eetgelegenheden. Daar kun je de lokale specialiteit van custardtaartjes proeven, heerlijke Portugese wijnen drinken en zelfs proberen om een ​​enorme francesinha-sandwich te veroveren, een van de lekkernijen die uit Porto in het noorden komen.

Een ritje met tram 28

Een tramrit als must-do in Lissabon? Really? Ja, écht! Lissabon staat onder andere bekend om zijn historische, ratelende tramlijnen. Geen daarvan is iconischer dan tram 28, die al decennia lang over de steile, geplaveide wegen naar de oude wijk Alfama rijdt. De reis begint onder de met palmbomen begroeide heuvels van Graça en slingert zich richting de haarspeldstegen van Escolas Gerais, voordat hij stopt onder de prachtige koepels van de basiliek van Estrela. Onderweg ervaar je honderden jaren geschiedenis terwijl je langs de verschillende majestueuze paleizen en kastelen langs de route rijdt.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *