5 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto

Een nieuwe auto kopen is niet alleen spannend, maar vooral ontzettend leuk! Van een razendsnelle BMW of Mercedes tot een prachtige Kia of Tesla, het fantaseren over nieuwe auto’s is geweldig om te doen! Toch komt er nogal wat bij kijken als je besluit voor een nieuwe bolide te gaan.

Als je bijvoorbeeld een tweedehands auto koopt, zoals mijn Fiat 500 tweedehands auto die ik heb gekocht, is het belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s die eraan verbonden zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Vandaag bespreken we vijf dingen waar je op moet letten als je een tweedehands auto koopt. Lees dus snel verder als ook jij binnenkort een prachtige nieuwe auto wilt hebben!

1. Kijk goed of er schade aan de carrosserie van de auto is

Bij het inspecteren van een gebruikte auto is een van de belangrijkste dingen om op te letten schade aan de carrosserie. Dit kan van alles zijn, van krassen en deuken tot roest en corrosie. Als je niet zeker weet hoe je op schade moet letten, vraag dan een bekende met wat meer kennis van zaken om met je mee te gaan, zodat ook hij of zij de auto van alle kanten kan bekijken. Als je toch schade ontdekt, zorg er dan voor dat je die laat repareren voor je de auto koopt, want in sommige gevallen kan deze schade later voor veel problemen zorgen.

2. Controleer de geschiedenis van de auto

Als je een tweedehands auto koopt, is het belangrijk aandacht te besteden aan de onderhoudsgeschiedenis van de auto. Vraag daarom altijd naar het onderhoudsboekje. Als de auto goed onderhouden is, zal hij waarschijnlijk een hogere doorverkoopwaarde hebben. Het is ook belangrijk om de kilometerstand van de auto te controleren (dubbelcheck dit bij de RDW). Als de auto een hoge kilometerstand heeft, is hij misschien niet de moeite van het kopen waard, omdat hij in de nabije toekomst wellicht dure reparaties nodig zal hebben. Door de geschiedenis en de kilometerstand van de auto na te gaan, kun je een beter geïnformeerde beslissing nemen over het al dan niet kopen ervan.

3. Controleer of alle (elektrische) voorzieningen naar behoren werken

Als je een tweedehands auto koopt, is het ook belangrijk te controleren of alle elektrische functies goed werken. Dit houdt in dat je controleert of de portiervergrendelingen, de verwarming, de ruitenwissers, het alarm en de elektrische ramen allemaal in goede staat zijn. Het is ook belangrijk om de airconditioning en eventuele waarschuwingslampjes te controleren. Als iets niet werkt zoals het hoort, kun je met de verkoper onderhandelen om het te laten repareren voordat je de auto koopt. Dit is beslist iets waar je niet mee te maken wilt krijgen nadat je de auto gekocht hebt – tenzij je natuurlijk zelf erg handig bent.

4. Laat de auto indien mogelijk door een monteur nakijken

Als je kunt, is het altijd een goed idee om de auto door een monteur te laten inspecteren voor je hem koopt. Zo krijg je een beter idee van wat er allemaal moet gebeuren. Je kunt altijd wat geld besparen door met de verkoper te onderhandelen om de reparaties te laten doen voordat je hem koopt. Sommige mensen rijden tijdens hun testrit naar bevriende monteurs om de auto eens goed na te laten kijken – een tip die goed van pas kan komen als je autokenners in je omgeving hebt.

5. Zorg voor een goede garantieperiode

Het laatste wat je moet onthouden als je een tweedehands auto koopt, is dat je moet zorgen voor een uitgebreide garantieperiode. Dit is vooral belangrijk als je schade of problemen vindt die niet in de papieren van de auto vermeld staan, of als je monteur na inspectie nog problemen vindt. Met een besproken garantieperiode hoef je je minder zorgen te maken bij het kopen van een tweedehands auto.

Kortom: er zijn nogal wat zaken waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto, en dan hebben we in dit artikel nog lang niet alles besproken! Lees je in ieder geval altijd goed in en laat je informeren door mensen met kennis van auto’s om altijd de beste deal te krijgen.

Lees ook deze artikelen