3 onbekende vleessoorten voor de BBQ

De hamburger en sparerib zijn klassiekers voor op de BBQ. Toch zijn er veel meer lekkere dingen die je kan grillen. In dit artikel delen we drie vleessoorten die je zeker eens moet proberen.

Picanha

In Zuid-Amerika is de picanha BBQ al helemaal ingeburgerd. Het rundvlees zit aan het verlengde van de platte bil, oftewel net onder de staart. Picanha is mals vlees en super vol van smaak. Je kunt een picanha gemakkelijk lekker klaar maken, want de vetlaag maakt het heerlijk sappig.

Snijd de vetlaag gekruist en wrijf het in met kruiden naar smaak. Hiervoor kan je een kant-en-klare BBQ kruidenmix gebruiken of zelf aan de slag gaan met je favoriete kruiden. Het belangrijkste bij het klaarmaken van picanha is het regelen van de temperatuur. Het vlees moet eerst dichtschroeien en daarna langzaam garen. Gebruik daarom een vleesthermometer, zodat je precies weet wanneer het klaar is.

Procureur

Wie echt een krachtig braadstuk wil neerzetten, moet de procureur eens proberen. Dit vlees stuk komt uit de nek van een varken. Als je hem goed klaarmaakt geniet je van mals vlees met veel smaak. De procureur maak je het beste ‘low and slow’. Dit is een BBQ techniek waarbij je vlees langzaam gaart op een lage temperatuur. Een braadstuk kan wel anderhalf tot twee uur garen op de grill.

Wil je eens wat anders tijdens de barbecue? Transformeer het braadstuk dan tot pulled pork. Dit is heel eenvoudig: als de procureur gaar is kan je hem met twee vorken uit elkaar trekken. Voeg vervolgens wat kruiden toe en schep het op een broodje met zelfgemaakte koolsalade.

Brisket

Barbecueërs die toe zijn aan wat uitdaging, moeten de brisket BBQ eens proberen. De brisket uit Amerika is een echte barbecue traditie, vooral in Texas. Brisket is afkomstig van het borstgedeelte van een koe. Het vlees is vrij taai, waardoor je de juiste techniek moet gebruiken om hem lekker klaar te maken. Als dit lukt, is het een aanwinst op de barbecue! De techniek gaat als volgt: je moet hem langzaam bereiden op de barbecue of in de smoker.

Voor het bereiden hoef je niet veel te doen, behalve het vlees stomen en zouten. Door dit te doen gaat de vetlaag eraf en wordt het vlees mals. Vervolgens ga je het vlees kruiden naar smaak. Zo krijg je na het klaarmaken een sterke smaak. Je kan ook gebruik maken van de ‘dry rub’ techniek. Hierbij breng je het vlees vooraf op smaak met gedroogde kruiden en specerijen.

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *