3 manieren om thuis in topconditie te komen!

Als je thuiskomt van een lange dag werken en éindelijk op de bank ploft, is het laatste wat je wilt doen naar de sportschool gaan. Toch weten we allemaal dat we moeten bewegen. Gelukkig zijn er manieren om in je eigen woning in topconditie te raken, er beter uit te zien én fitter en gezonder te worden. Hoe druk je dag er ook uitziet, er zijn altijd manieren om thuis een workout te doen – zelfs met minimale apparatuur. Vandaag geven we je 3 manieren om thuis fit te worden!

De voordelen van thuis sporten

Thuis trainen heeft veel voordelen. Een ervan is dat je het op elk moment van de dag of nacht kunt doen. Zeker nu we door de huidige pandemie vaak thuis werken, is thuis sporten een luxe die we steeds vaker aan ons leven kunnen toevoegen. Een ander voordeel is dat je je niet zelfbewust voelt over je training in het bijzijn van anderen. Een mogelijk nadeel is echter dat je niet onmiddellijk feedback krijgt van een trainer of coach over hoe je je vorm kunt verbeteren of je tempo kunt opvoeren.

Toch zijn we van mening dat thuis trainen niet alleen de moeite waard is, maar een must-do is voor iedereen die af wil vallen, spieren wilt kweken of gezonder wilt leven. Of je nu tijd of geld wilt besparen, of gewoon geen fanatieke sporter bent, met de workouts die we vandaag bespreken weten we zeker dat je binnen no-time begint te zweten!

1. Thuis sporten met enkel je lichaamsgewicht

Dacht je dat je per se de beschikking moet hebben over zware gewichten om thuis te kunnen sporten? Think again! Enkel je eigen lichaamsgewicht is in veel gevallen al voldoende om ontzettend zware workouts te doen. “Een fitnessroutine hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door het eenvoudig te houden, wordt het consequent veel gemakkelijker – en die consistentie is wat een verschil zal maken voor je conditie”, zegt personal trainer Adam Jones.

“Een prima workout circuit bestaat uit lichaamsgewicht squats, reverse lunges, push-ups, burpees en mountain climbers. Voer de squats 30 seconden uit, rust 30 seconden, ga dan verder met de lunges en ga zo verder. Als je dat voor alle vijf de oefeningen hebt gedaan, rust dan een tot twee minuten en doe alles opnieuw. Voltooi het circuit in totaal vier tot zes keer”, aldus de trainer. Wedden dat je hier al héél wat van gaat zweten?

2. Thuis (kick)boksen

Laten we eerlijk zijn: elke jongen heeft vroeger na het zien van Rocky op zijn minst een kléin beetje de ambitie gehad om zelf ook een profbokser te worden. Maar boksen – of kickboksen – is meer dan een sport – het is ook een geweldige manier om fit, lenig en gezond te worden. Door thuis een bokszak op te hangen en kickbokshandschoenen aan te schaffen beschik je met slechts twee attributen over talloze manieren om aan je boksskills te werken en tegelijkertijd het lichaam van een profbokser te kweken.

Ongeacht wat de nieuwste fitnesstrend of voedingsrage je zou kunnen vertellen, de wetenschappelijke gemeenschap is het er bijna unaniem over eens dat gewichtsverlies – en vetverlies, als bijproduct – optreedt wanneer we een calorietekort creëren door middel van dieette en lichaamsbeweging. Waarom we dit zeggen? Door een uur op een bokszak te slaan kun je maar liefst 700 calorieën verbranden! Voor de meeste mensen is dat meer dan een derde van de gemiddelde dagelijkse calorie-inname.

3. Thuis trainen met gymnastiekringen

In een wereld waar sportscholen duur kunnen zijn, bieden gymringen een geweldig betaalbaarder alternatief. Een ander groot voordeel is dat ze minder ruimte innemen en geen grote uitrusting vereisen. Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van gymringen is dat het minder intimiderend is om ze thuis te gebruiken, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over de sociale druk van anderen die aan het trainen zijn. Daarnaast hoef je enkel naar de lichamen van professionele gymnasts te kijken om te zien hoe gespierd en fit deze simpele ringen je kunnen maken!

Conventionele workouts zijn simpelweg niet te vergelijken met de stimulatie van diepe spieren tijdens het trainen op gymnastiekringen. Het onstabiele karakter van deze fitnesstool betekent dat je naar een hoger intensiteitsniveau moet pushen om een ​​beweging uit te voeren, denk bijvoorbeeld aan een pull-up. Naast daadwerkelijk jezelf omhoog trekken, moet je lichaam zich ook stabiliseren in de lucht, wat veel meer spieren aan het werk zet dan wanneer je in de sportschool bijvoorbeeld een lat-pulldown zou doen.

Wees creatief

Wat je fitnessdoel ook is, door creatief te zijn kun je ook thuis elke dag weer aan de slag om fit of gespierd te worden. Van thuis kickboksen tot het gebruik maken van dumbbells, halters of springtouwen – de mogelijkheden zijn eindeloos. Sportze, mannen!

Lees ook deze artikelen