Zelf scharnieren infrezen met behulp van freesmallen!

Het gebruik van een freesmal voor scharnieren lijkt op het eerste gezicht misschien complex, maar met de juiste stappen en benodigdheden kan iedereen deze taak succesvol uitvoeren. Hieronder vindt u een stapsgewijze handleiding en een lijst met benodigdheden om u te helpen bij het proces. Zo kunt u binnen no-time uw eigen deur aan het kozijn plaatsen.

Zorg ervoor dat u voor het begin de volgende benodigdheden bij de hand heeft, zodat u direct aan de slag kunt:

  • Kopieerring 24 mm 
  • Bovenfrees Freesbeitel 18 mm
  • Inbussleutel 2.5 en 4 mm 
  • Timmermanspotlood en rolmaat 
  • Boormachine en schroeven 
  • Veiligheidsbril, stofkap en gehoorbeschermers

Met de juiste spullen bij de hand, kunnen we beginnen met het infrezen van de kogelscharnieren. Aan de hand van het volgende stappenplan is dit proces goed zelfstandig uit te voeren.

Stap 1: Plaats de freesmal op de beoogde locatie voor de scharnieren. Zorg ervoor dat de mal nauwsluitend tegen het kozijn rust en dat de aanslagslip van de mal stevig tegen de onderkant van de bovendorpel aanzit. Bevestig de mal stevig met 4 x 30 mm spaanplaatschroeven.

Stap 2: Stel de bovenfrees in op de juiste diepte met behulp van de freesmal op het kozijn. Plaats de bovenfrees op een willekeurige mal. Druk de 18 mm freesbeitel voorzichtig in de bovenfrees totdat deze het kozijnhout raakt. Draai vervolgens de klemknop van de bovenfrees stevig vast. Zorg ervoor dat de machine is uitgeschakeld. Gebruik een scharnierblad als referentiepunt voor de diepte-instelling van de bovenfrees.

Stap 3: Frees nu de inkrozingen in het kozijn. De inkrozingen vormen het uitgefreesde gedeelte waar straks het scharnier in wordt geplaatst. Maak tussentijds de inkrozingen schoon en herhaal het freesproces indien nodig.

Stap 4: Plaats de freesmal nu aan de scharnierzijde van de deur en haak de aanslaglip aan de bovenzijde van de deur. Zorg ervoor dat de geleiderrail strak tegen de binnenzijde van de deur rust en schroef deze stevig vast. Handhaaf dezelfde dieptematen als in stap 2.

Stap 5: Frees nu de inkrozingen in de deur. Maak tussentijds de inkrozingen schoon en herhaal het freesproces indien nodig.

Stap 6: Schroef de scharnieren stevig vast op de deur en het kozijn. Boor altijd eerst voor om er zeker van te zijn dat de schroeven mooi recht worden geplaatst. Controleer ten slotte of de deur soepel draait zonder te klemmen.

Geconcludeerd kan worden is dat het infrezen van scharnieren met behulp van freesmallen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en met behulp van een handig stappenplan door iedereen goed uit te voeren is. Het gebruik van een freesmal voor scharnieren vereist precisie en geduld. Neem de tijd om de mal nauwkeurig te positioneren en zorg ervoor dat alle metingen correct zijn voordat u begint met frezen. Het is ook raadzaam om vooraf een proefstuk te gebruiken om uw instellingen en techniek te testen voordat u de definitieve deur en kozijn bewerkt. Let op kleine details, zoals het smeren van de freesbeitel en het regelmatig schoonmaken van de mal en gereedschappen, om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt tijdens het proces. 

Lees ook deze artikelen