Waarom cryptovaluta de toekomst is

Het gebruik van digitale betalingsmiddelen begint steeds populairder te worden. Waar we vroeger bijna allemaal gebruik maakten van de bank zien we nu een verschuiving richting de digitale wereld. Met de opkomst van cryptovaluta is er een nieuwe markt ontstaan voor monetaire transacties. In dit artikel leggen we uit wat cryptovaluta nou eigenlijk zijn, en welke voor- en nadelen hier aan verbonden zijn.

Wat zijn cryptovaluta?

Cryptovaluta, of cryptocurrencies, kunnen het best gezien worden als digitaal geld. Ze hebben niet de noodzaak om een bank of regering als tussenpersoon te hebben bij het maken van transacties. Dit betekent ook dat banken en regeringen dit digitale geld niet in omloop brengen. In plaats daarvan worden de cryptovaluta gecreëerd door cryptografische technieken die ervoor zorgen dat je ze veilig kan kopen, verkopen en verhandelen. De technologie hierachter is de blockchain. Blockchain registreert alle transacties en houdt bij wie wat in zijn bezit heeft. Daarnaast maakt blockchain het onmogelijk om een bezitting meer dan één keer uit te geven. Veel van de cryptocurrencies worden gecreëerd in een proces wat mining wordt genoemd. Bij dit proces gaan de computers kijken of transacties wel authentiek zijn. De uitkomst hiervan zijn nieuwe cryptocurrencies. Naast mining zijn er nog een aantal manieren om cryptovaluta te generen. Toch is het voor de meeste mensen makkelijker om gewoon cryptovaluta te kopen of erin te handelen.

De voordelen van cryptovaluta

Het gebruik van cryptovaluta heeft meerdere voordelen. Zo is het gebruik ervan een stuk veiliger dan de conventionele betalingssystemen. Wanneer iemand een transactie wil doen met cryptocurrencies kan dit alleen gebeuren met een zogenaamde private key. Deze key is ook altijd nodig om bij je eigen cryptovaluta te komen. Bovendien zorgt de blockchain voor meer veiligheid door de manier waarop het in z´n werk gaat. Een tweede voordeel van cryptovaluta is met betrekking tot de transacties. Transacties kunnen veel sneller afgerond worden dan transacties die via een bank of regering gaan. De kosten die aan deze transacties verbonden zijn, zijn ook nog eens lager. Het grootste voordeel van cryptocurrencies is misschien wel dat iedereen er makkelijk aan kan komen. Het opzetten van een zogenaamde wallet met daarin je cryptovaluta is doorgaans zo gedaan zonder langdurige processen en checks die je bijvoorbeeld wel bij de bank hebt. Dit stelt gebruikers van cryptovaluta in staat om makkelijker transacties te maken.

De nadelen van cryptovaluta

Hoewel cryptovaluta voornamelijk voordelen heeft, zitten er ook enkele nadelen aan verbonden. Zo is deze nieuwe manier van digitale transacties compleet nieuw. Dit kan het lastig maken om de wereld echt goed te begrijpen en deze kennis krijgen kan veel tijd kosten. Toch is er online veel nuttige en waardevolle informatie te vinden over deze cryptovaluta, zoals op Bitcoinsaltcoins.nl. Een ander nadeel is de wisselende koers van cryptovaluta. Omdat de koers van cryptocurrencies vaak verandert is het lastig om te investeren zonder een risico te lopen. Daarnaast is cryptovaluta nog zodanig nieuw dat het niet zeker is of het op de lange termijn nog steeds zo populair zal zijn. 

Lees ook deze artikelen