Waar moet ik op letten bij de aankoop van een tweedehandsauto?

Je zoekt een tweedehandswagen? Spannend! Je zal wel merken dat je op heel wat dingen moet letten voor je effectief overgaat tot een aankoop. Ben je geen autokenner, maar wil je toch de basis kennen? Met deze tips sla je de slag van je leven!

Kijk en vergelijk 

Misschien is het wel meteen de beste tip die we je kunnen geven. Ga niet zomaar in op het eerste het beste ogenschijnlijk mooie aanbod. Ga altijd even vergelijken online. Bekijk nauwkeurig alle gegevens en informatie en ga op zoek naar gelijkaardige modellen in dezelfde staat. Zo krijg je een breder beeld van wat de algemene vraagprijs is op dit moment. Een tweedehandswagen aankopen blijft altijd wat zoeken en uitpluizen, maar met een goede basiskennis weet je al gauw het kaf van het koren te onderscheiden. De ene tweedehands Audi is de andere, dus bekijk de auto goed – zowel langs binnen als langs buiten – voor je een deal sluit.

Aantal kilometers

Nog een belangrijke: het aantal kilometers. Heeft de wagen die je op het oog hebt de wereld al twee keer rond gereden, dan weet je dat je je wellicht snel aan een onderhoud mag verwachten. Check zeker het onderhoudsboekje en vraag naar eventuele mankementen van de auto. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Tijd voor een testritje!

Kan je niet wachten om met een Citroën Jumpy tweedehands een testritje te maken? Gelijk heb je! Maar vergeet in al je enthousiasme niet kritisch te kijken naar de auto. Ga na of bijvoorbeeld de olie niet lekt. Hoor je bij het starten een tikkend geluid? Dat is niet goed en ook een sissend geluid aan de uitlaat of donkere rook duidt logischerwijze op slijtage of andere problemen. Eenmaal in de auto tijdens je testrit moet je dus ook alert blijven. Gekke geluiden zijn vaak een indicatie van slijtage. Ben je na de rit nog niet zeker van je stuk? Laat je dan niet naar de mond praten of ga niet in op een dwingende verkoopstijl. Neem je tijd om een beslissing te nemen en maak thuis een oplijsting van de voor- en nadelen. 

Bekijk de auto grondig 

Een tweedehandsauto kopen betekent ook wat onderzoeks- en speurwerk. Ga je de auto bezichtigen? Dan is het aan jou om goed te kijken naar de staat van het voertuig. Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand een kat in een zak koopt. Gelukkig weet jij wel beter en ben je – als je onze tips volgt – al heel wat wijzer als het aankomt op de aankoop van een tweedehandswagen. 

 

Lees ook deze artikelen