Vroegtijdig beginnen met werken of toch doorstuderen?

Werken of niet werken? Dat is de vraag!

Deze vraag is je als student waarschijnlijk al ontelbare keren gesteld – moet ik vroeg beginnen met werken of toch verder studeren? Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Het kan moeilijk zijn om te beslissen wat voor jou het beste is. Laten we de voor- en nadelen van elke optie uiteenzetten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Voordelen van vroeg werken

Een van de belangrijkste voordelen van het starten van je carrière voordat je je studie hebt afgerond, is dat je waardevolle werkervaring opdoet. Dit kan je een voorsprong geven bij het solliciteren naar banen na je afstuderen, omdat werkgevers vaak zoeken naar kandidaten die blijk geven van een sterke werkethiek en inzet voor hun gekozen vakgebied. Bovendien, als je in staat bent om een baan te krijgen in je gekozen vakgebied, dan biedt het een kans om te netwerken en contacten te leggen met professionals uit de industrie die nuttig kunnen zijn bij je toekomstige inspanningen. Bovendien kan werken tijdens je studie ook financiële voordelen bieden, zodat je je inkomen kunt aanvullen en geld kunt sparen voor collegegeld of andere uitgaven.

 

Daarnaast is het vaak mogelijk om zonder diploma intern opgeleid te worden in verschillende branches, waaronder de zorg. Kiezen voor werken in de zorg zonder een diploma in Nederland kan een geweldige beslissing zijn. Vaak zit het meeste van wat je nodig hebt al in je: empathie, goede communicatieve vaardigheden en het verlangen om anderen te helpen. Bovendien hebben werkgevers toegang tot veel ondersteunende middelen waarmee je je kennis kunt bijspijkeren en vertrouwd kunt raken met hun opleidingsprogramma’s. Als extra bonus kan werken als hulpverlener veel beloningen bieden – van het verkrijgen van persoonlijke voldoening tot het ontmoeten van fantastische mensen en het maken van een positief verschil in hun leven.

Voordelen van verder studeren

Aan de andere kant heeft het voortzetten van je studie in plaats van te gaan werken ook zijn eigen voordelen. Het duidelijkste voordeel is dat je door het afronden van je diploma beter gekwalificeerd bent voor beter betaalde banen die misschien niet beschikbaar waren voor iemand zonder diploma. Daarnaast kan het voltooien van een hoger onderwijsniveau mogelijkheden bieden voor academische beurzen of subsidies, die de financiële lasten van het college- of universiteitsgeld enigszins kunnen verlichten. En ten slotte kan het hebben van meer kennis over bepaalde onderwerpen ook helpen als het tijd is om te solliciteren naar stages of andere leermogelijkheden tijdens en na het afstuderen aan de universiteit.

Conclusie:

De beslissing tussen vroeg werken of toch verder studeren hangt af van individuele omstandigheden en doelen. Overweeg beide opties zorgvuldig voordat je een definitieve beslissing neemt over welk pad voor jou het beste is. Het afwegen van de voor- en nadelen van elke optie kan inzicht geven in welke route je op de lange termijn het meeste voordeel oplevert. Uiteindelijk moet deze keuze afhangen van waar je passies liggen en welk type carrièrepad je het meest aanspreekt! Veel succes!

Lees ook deze artikelen