Sex Sells écht, ook in het dierenrijk

Het is al lang een cliché in de advertentiewereld om te zeggen dat ‘seks verkoopt’, maar dat doet het dus écht. En terwijl onderzoek naar menselijk gedrag deze lang bestaande stelregel ondersteunt, blijkt dat onze kleine broers en zussen op de evolutionaire ladder er ook wel pap van lusten.

Een studie die vorige maand in het tijdschrift Plos One werd gepubliceerd, keek naar de aapsoort rhesus makaken om te peilen of ze reageerden op seksuele beelden in combinatie met merken en of ze hierbij een voorkeur ontwikkelden.

Terwijl makaken en anderen in de harige kant van de zoogdierwereld zo’n 25 miljoen jaar geleden van ons afweken, werken hun hersenen op dezelfde manier als de onze, als het gaat om het hanteren van sociale perceptie in termen van waarde. En seks scoorde érg hoog voor de boomslingeraars.

“In wat het beste kan worden omschreven als een apenadvertentiecampagne, koppelden onderzoekers de logo’s van verschillende bedrijven, waaronder Pizza Hut, Acura en Adidas”

Onderzoekers ontdekten dat de rhesus makaken het ene merk boven het andere kozen door de logo’s te associëren met afbeeldingen van vrouwelijke apen in de kolonie of het gezicht van een dominante mannetjesaap.

“Net als mensen waarderen apen informatie over seks en status, waarbij ze de hypothese uiten dat onze gevoeligheid voor deze factoren in advertenties voortkomt uit gedeelde, voorouderlijke biologische mechanismen die sociale informatie prioriteren”, luidt de studie. “Ons doel in deze studie was om te onderzoeken of rhesus-makaken keuzegedrag vertonen dat vergelijkbaar is met mensen in reactie op geslacht en sociale status in een pseudo-reclamecampagne.”

In wat het beste kan worden omschreven als een apenadvertentiecampagne, koppelden onderzoekers de logo’s van verschillende bedrijven, waaronder Pizza Hut, Acura en Adidas, met verschillende afbeeldingen van de dominante mannelijke aap, een ondergeschikte mannelijke aap en een vrouwelijke aap die haar achterwerk tentoonstelde .

Het eindresultaat?
De foto van de vrouwelijke aap die haar achterkant showde had de grootste invloed op zowel de mannelijke als de vrouwelijke apen, terwijl de dominante man ook de scepter zwaaide in de reactie van zijn collega-primaat op de gepaarde merken. Niet heel gek dus dat we gewoon van mooie dames houden… het zit in ons DNA!

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *