Moderniseer je wijk: kies voor prachtig straatmeubilair

De mooiste wijken van Nederland hebben een aantal zaken met elkaar gemeen. Ze bevinden zich vaak in rustige plaatsen, ze worden netjes onderhouden, hebben voldoende groen én beschikken over modern en nuttig straatmeubilair. Wanneer je namelijk van je mooie omgeving wilt genieten, dan is een comfortabel bankje geen overbodige luxe! Maar waar moet dit meubilair eigenlijk allemaal aan voldoen?

Wat is straatmeubilair?

First things first: wát is straatmeubilair? Natuurlijk is dit geen hogere wiskunde: net als dat je meubelzaken hebt om voor thuis een nieuwe sofa of eettafel te kopen, zijn er ook partijen die zogenaamd straatmeubilair maken en verkopen – eigenlijk gewoon meubels voor op straat. Denk aan straatbankjes, zitplekken bij het station, maar ook prullenbakken om je vuil in weg te gooien. Het meubilair staat tevens vaak verankerd.

Eisen en kenmerken

Maar als je dacht dat je je wijk kon moderniseren door je oude bank op straat te zetten, dan heb je het mis. Er zijn namelijk een aantal eisen en kenmerken waar straatmeubilair aan moet voldoen om neergezet te mogen worden. Daarom is het verstandig op deze elementen te letten wanneer je dit meubilair aanschaft.

Allereerst moet het praktische nut van de meubels voorop staan. Zo is het van belang dat straatbankjes comfortabel genoeg zijn en niet te klein of te groot zijn. Een prullenbak moet daarnaast gemakkelijk te gebruiken zijn en dus een goede klep hebben, maar moet ook eenvoudig geleegd kunnen worden.

Daarnaast is het belangrijk dat de meubels passen in het straatbeeld. Zo wordt er vaak rekening gehouden met het uiterlijk en de kleurstelling van de meubels. Dit is overigens iets waar veel gemeenten hun eigen eisen voor hebben.

Milieubewust

De laatste jaren besteden gemeenten tevens veel meer aandacht aan het milieu. Zo wordt steeds meer gebruik gemaakt van recyclebare materialen en producten die CO2-neutraal zijn. Ook mag de omliggende omgeving niet worden vervuild door de meubels die geplaatst worden.

Lees ook deze artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *