Lang genieten van nieuwe schoenen: zó blijven ze langer mooi en netjes

Als je nieuwe schoenen hebt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Het is om die reden zonde als je de verzorging van je schoenen niet serieus neemt. Dit maakt namelijk dat de kwaliteit al gauw achteruit kan gaan. Het kost je misschien wat moeite om je schoenen te verzorgen, maar zo blijven ze absoluut langer mooi en netjes! Hoe je dit aanpakt? Het lukt met deze tips.

Goede schoenen kiezen

Met alleen het verzorgen van de schoenen ben je er nog niet. Het gaat ook om de stap die je daarvoor zet: het uitkiezen van de schoenen. Kies het liefst voor kwalitatieve schoenen, om er zeker van te zijn dat ze zo lang mogelijk mooi blijven. Denk aan laarzen dames met een nette afwerking en van een goede materiaalsoort zoals leer. Daar ga je lang plezier aan beleven! Bij kwalitatieve schoenen is bijvoorbeeld ook de zool steviger, kunnen de veters meer verdragen én is het voetbed comfortabeler. Daar worden je voeten alleen maar blijer van.

Schoenen schoon houden

Het belangrijkste onderdeel van de verzorging van je schoenen? Dat is dat je ze schoon houdt! Natuurlijk hoef je heus niet na iedere draagbeurt elk vlekje van je schoen te boenen, maar het is wel verstandig om ze enigszins netjes te houden. Zeker bij sneakers heren bijvoorbeeld, die vaak een lichte kleur kennen. Gelukkig zijn veel schoenen vrij eenvoudig schoon te krijgen: door er een nat doekje overheen te halen. Dat is zo gepiept! Wil je een schoonmaakmiddel gebruiken? Denk dan bijvoorbeeld aan azijn, in combinatie met water. Pas op met hardnekkige schoonmaakmiddelen, aangezien deze je schoenen kunnen aantasten.

Schoenen droog houden

Heb je je schoenen schoongemaakt? Dan zijn ze waarschijnlijk wat nat geworden. Het is vervolgens zaak om je schoenen even droog te maken, zodat het vocht er niet te lang op blijft zitten. Dit is tevens aan te raden als je door de regen hebt gelopen met je schoenen. Veeg er daarom even grondig overheen met een droge doek. Als de schoenen heel nat zijn geworden, kun je er ook wat krantenproppen in stoppen, die het vocht opnemen.

Lederen schoenen onderhouden: in het vet

Draag je lederen schoenen? Dan is het belangrijk om deze van tijd tot tijd even in te vetten. Met bijenwas, ledervet of een andere polish voor leer – je kunt hier bij een schoenenwinkel naar vragen. Als je ziet dat de schoenen weer wat uit aan het drogen zijn, kun je ze opnieuw behandelen met ledervet. Dit kun je erop smeren met een schone, oude doek. Smeer het goed uit, waarna het vanzelf intrekt. Het is tevens een optie om de laag na een uurtje weg te vegen, als je de schoenen bijvoorbeeld direct weer aan wilt trekken. Je schoenen zijn zo in ieder geval weer helemaal mooi en shiny!

Lees ook deze artikelen